Instagram i Facebook će vas od sada upozoravati ako ih koristite do kasno u noć
Ilustracija

Instagram i Facebook će vas od sada upozoravati ako ih koristite do kasno u noć

Kompanija Meta u čijem je vlasništvu Instagram i Facebook, lansirala je dva nova alata za podsticanje korisnika da upravljaju svojim vremenom u aplikacijama.

“Ova ažuriranja su dizajnirana da pomognu tinejdžerima da osjete kontrolu nad svojim online iskustvima i da pomognu roditeljima da se osjete osnaženim da podrže svoje tinejdžere”, objasnila je Meta.

Prvi novi alat će obavijestiti korisnike ako su proveli previše vremena na Facebooku.

“Kada tinejdžeri provedu 20 minuta na Facebooku, vidjeće obavještenje koje traži da se odmore od aplikacije i postave dnevno vremensko ograničenje”, izvijestila je Meta.

U međuvremenu, na Instagramu će dobiti “gurkanje” ako aplikacija otkrije da su noću skrolovali kroz Reels.

“Takođe istražujemo alat na Instagramu koji predlaže tinejdžerima da zatvore aplikaciju ako gledaju Reels noću”, saopštila je Meta.

Nove funkcije dolaze ubrzo nakon lansiranja tihog načina rada na Instagramu, funkcije koja podstiče korisnike da postave granice sa svojim prijateljima i pratiocima.

Prvo ažuriranje će uzrokovati da korisnici dobiju obavještenje ako su proveli duži vremenski period na Facebooku. Tihi način rada utišava obavijesti i šalje automatske odgovore na direktne poruke (DM).

Takođe dodaje novi status “u tišini” ispod imena Instagram profila, kao i malu ikonu polumjeseca kako bi je drugi mogli vidjeti. Korisnici Instagrama mogu uključiti i isključiti tihi način rada u postavkama aplikacije i odabrati vremenski period da se automatski uključi.

Korisnici će takođe vidjeti upit da li žele da uključe nečujni način rada nakon što provedu nekoliko minuta na Instagramu kasno u noć. Tihi način rada je već dostupan korisnicima u Velikoj Britaniji, SAD-u, Irskoj, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, ali će sada biti uveden na globalnom nivou.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.