Propalestinski studenti okupirali kampus prestižnog pariskog kampusa na kojem se školovao i Macron

Propalestinski studenti okupirali kampus prestižnog pariskog kampusa na kojem se školovao i Macron

Propalestinski studenti jučer su okupirali glavnu zgradu kampusa prestižnog pariskog univerziteta Sciences Po. Time su izrazili solidarnost sa stanovnicima Pojasa Gaze, što su ranije uradili studenti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sciences Po je naziv za Pariski institut za političke studije, a zbog protesta na ovom univerzitetu je organizovana online nastava. Okupacija glavne zgrade kampusa uslijedila je dva dana nakon što je policija razbila demonstracije u univerzitetskom amfiteatru.

Demonstranti koji su ušli u zgradu kampusa su uzvikivali poruke podrške Palestini te su nosili kačkete na kojima je pisalo "Svi smo mi Palestinci". Protestima su se suprotstavili i kolegama za koje tvrde da su dva dana ranije, prilikom protesta u amfiteatru, pozvali policiju kako bi razbila proteste.

Nakon razgovora s univerzitetskim rukovodstvom, većina od stotinjak propalestinskih studenata je napustio kampus, ali je dio njih ipak ostao. Iz spomenutog univerziteta su saopćili da najoštrije osuđuju studentske postupke za koje tvrde da je njima onemogućeno funkcionisanje univerziteta. Protesti pariskih studenata protiv izraelskog rata u Gazi su dio vala studentskih protesta koji su počeli širom SAD-a.

Pariski Sciences Pro je univerzitet na kojem su se školovali najznačajniji francuski političari i industrijski lideri, među kojima su aktuelni francuski predsjednik Emmanuel Macron i premijer Gabriel Attal, prenosi Euronews.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.