Institut za bolesti djece: Kod četvoro djece izvedeni komplikovani hirurški zahvati
Institut za bolesti djece

Institut za bolesti djece: Kod četvoro djece izvedeni komplikovani hirurški zahvati

Ljekari Instituta za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), na čelu sa dr Irenom Marić, načelnicom Odjeljenja dječije urologije, uz podršku uvaženog prof. dr Imrana Mushtaq iz Londona, protekle nedjelje uspješno su izveli komplikovane hirurške zahvate kod četvoro djece iz oblasti urologije.

U pitanju nastavak četvorogodišnje uspješne saradnje IBD-a sa Great Ormond Street Hospital for Children (GOSH) iz Londona koja je realizovana zahvaljujući entuzijazmu dr Marić i želji za unaprjeđenjem crnogorske dječije urologije uz punu podršku menadžmenta KCCG-a. Upravo zahvaljujući njenoj posvećenosti najmlađim pacijentima u našoj ustanovi se u kontinuitetu sprovode komplikovane i veoma rijetke urološke operacije na svjetskom nivou kod djece a koje se do sada nijesu izvodile niti u jednoj državi našeg regiona, saopštavaju iz KCCG.

“Ovo je dokaz da timski rad, na kojem inistiraju i prof. dr Mushtaq i dr Marić, našim pacijentima omogućava savremeno i bezbjedno liječenje. Zahvaljujući dr Marić, IBD je prepoznat u okruženju pa se ove hirurške operacije u našoj ustanovi izvode i kod djece iz regiona“, ističe se u saopštenju Kliničkog centra.

Dr Mushtaq izjavio je da je srećan što je ponovo u Kliničkom centru te da su prethodne nedjelje izveli nekoliko intervencija kod djece sa rijetkim stanjima iz oblasti urologije.

“Ono što pokušavam da uradim jeste da radim sa timom ljekara u Kliničkom centru, kako bismo omogućili najkvalitetniji tretman i operacije djeci na području Balkana, Prilikom moje posljednje posjete imali smo čak i pacijenta koji je došao iz Londona u Podgoricu na operaciju. Kvalitet njege bolesnika, kvalitet anestezije, kvalitet postoperativne njege je onoliko dobar koliko i kod nas u Londonu. To je ono što sam vidio ovdje. Veoma sam ponosan i veoma srećan što pomažem Kliničkom centru da razvije ovu uslugu, koja je i te kako važna“, kazao je dr Mushtaq.

Dr Marić podsjetila je na ovogodišnji boravak medicinskog tima IBD-a u Great Ormond Street Hospital for Children iz Londona.

“Tim je bio sačinjen od dva hirurga, jednog anesteziologa, dvije odjeljenske medicinske sestre, anestetičarke i instrumentare. Nezaboravno iskustvo, razmjena znanja, viđenje i sagledavanje njihovog načina organizacije, praćenje pacijenata i uvid u nove savremenije hirurške tehnike koje i mi imamo želju da usavršimo i usvojimo. Ključ je u kontinuiranoj medicinskoj edukaciji i stalnom napredovanju ne samo ljekara, već i srednjeg medicinskog kadra" – rekla je dr Marić i najavila odlazak novog tima u London.Dubravka Todorović, majka djevojčice Ivane iz Doboja (BiH), koja je rođena sa anomalijom mokraćne bešike, odmah po rođenju prebačena je u UDK Tiršova u Beogradu, saopštila je da je preporuku za Institut za bolesti djece i tim prof. dr Mushtaq i dr Marić dao prof. dr Krstić.

“Prof. dr Mushtaq i dr Marić odradili su fantastičnu operaciju i naša sreća ne može da se pokaže, mi smo riješili naš životni problem", sa velikim zadovoljstvom istakla je Ivanina majka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.