Tri pića koja mogu da pojačaju napade anksioznosti
Ilustracija

Tri pića koja mogu da pojačaju napade anksioznosti

Ako patite od anksioznosti, možda bi bilo dobro da ograničite unos nekih pića, tvrdi doktorka Nerina Ramlakan.

Ona je za “Express“ objasnila da je kofein hemikalija koja izaziva zavisnost i koja u prevelikim količinama može da izazove anksioznost.

“Previše kofeina može dovesti do ubrzanog otkucaja srca, visokog krvnog pritiska i brzog, plitkog disanja. Kofein je moćan stimulans koji djeluje kao injekcija adrenalina i podstiče simpatički nervni sistem – granu autonomnog nervnog sistema koja se bori protiv stresa“, rekla je ona.

Dejstvo kofeina može da traje i do pet sati, a osim u kafi, ima ga u čaju i gaziranim pićima.

Šta prouzrokuje anksioznost?

Anksioznost je vrsta emocionalne reakcije koja se obično manifestuje kroz osećaj nelagodnosti, brige ili straha. Može da bude blag i privremen, ali može da bude i intenzivan i dugotrajan, do te mjere da značajno ometa svakodnevni život, prenosi Index.hr.

Pored određenih pića, anksioznost mogu da izazovu i teška iskustva, fizičko ili emocionalno zlostavljanje, zanemarivanje, smrt voljene osobe, maltretiranje, socijalna isključenost, čak i rasizam.

Takođe može da se javi u životnim okolnostima koje uključuju iscrpljenost ili stres, nezaposlenost, prekovremeni rad, pritisak tokom studiranja ili na poslu, mnogo promena ili neizvesnosti, finansijske poteškoće, stambene probleme, zabrinutost za životnu sredinu ili prirodne katastrofe, osećaj usamljenosti ili izolacije.

Ako osjećate anksioznost koja ometa vaš svakodnevni život, važno je da razgovarate sa ljekarom ili stručnjakom za mentalno zdravlje da biste dobili potrebnu pomoć.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.