Novi test krvi bi mogao predvidjeti povratak raka dojke prije nego se pojave simptomi
/ -SHUTTERSTOCK

Novi test krvi bi mogao predvidjeti povratak raka dojke prije nego se pojave simptomi

Istraživači sa Instituta za istraživanje raka (ICR) iz Londona tvrde kako novi test krvi može predvidjeti da li će se rak dojke vratiti. Navode kako novi "ultra osjetljivi" test krvi predviđa hoće li se rak dojke vratiti i to godinama prije nego se bolest pojavi na snimcima.

Tačnije, pokazalo se da je test 100 posto tačan u predviđanju kod kojih pacijenata će se rak vratiti.

Samo istraživanje koje se odvija u Velikoj Britaniji je još u ranoj fazi, ali su ga stručnjaci nazvali "nevjerovatno uzbudljivim".

Rak dojke je najčešći oblik bolesti širom svijeta prema dobrotvornoj organizaciji Breast Cancer UK, ali postoji nada će test poboljšati stopu preživljavanja.

Tim istraživača sa Instituta za istraživanje raka (ICR) iz Londona proveo je ispitivanje na 78 pacijentkinja s različitim tipovima ranog raka dojke.

Test krvi je otkrio rak 15 mjeseci prije nego su se simptomi pojavili ili se bolest pokazala na snimcima, prema rezultatima predstavljenim na konferenciji Američkog društva za kliničku onkologiju u Čikagu u nedjelju.

Najraniji otkriven rak bio je 41 mjesec prije nego je skeniranje potvrdilo dijagnozu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.