Lajčak i Eskobar traže deeskalaciju, izbore na sjeveru Kosova i dijalog
Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar

Lajčak i Eskobar traže deeskalaciju, izbore na sjeveru Kosova i dijalog

Izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar iznijeli su u Prištini kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju predlog u tri tačke kako da se izađe iz krize na sjeveru Kosova.

"Prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na sjeveru i treće je povratak dijalogu za normalizaciju", rekao je Lajčak novinarima poslije sastanka i dodao da je njihova misija "tek počela".

Lajčak je rekao da su on i Eskobar imali dugu i tešku raspravu sa premijerom Kosova.

Specijalni izaslanik EU rekao je da naredna dva dana nastavlja misiju sa američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Na Kosovu će biti i drugih sastanaka, naveo je on, uključujući i sa predsjednicom Vjosom Osmani, a sastaće se i sa liderima opozicije.

"U interesu Kosova i svih je da imamo legitimne gradonačelnike", rekao je Lajčak.

On je dodao da se sankcionisanje Kosova pominje i u deklaraciji 27 država EU.

"Mogu vam reći da zemlje članice čekaju naš izvještaj", rekao je Lajčak.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je jedini zahtev da se sasluša međunarodna zajednica.

"To je veliko transatlantsko jedinstvo SAD, EU i NATO, koje je postavilo iste zahtjeve. Nadam se da će se to čuti. Mi smo na početku misije", rekao je Eskobar.

On je dodao da je u Prištinu došao "kao veliki pobornik Kosova".

"Dajem sve od sebe za Kosovo, da ostvarimo sve težnje. Mi smo najveći pobornici vaše bezbjednosti, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Samo tražim da nas saslušate", rekao je Eskobar.

On je kazao da poštuje vladu i ustavnu strukturu Kosova, ali je rekao da pokušava da pronađe formulu za "harmoniju među etničkim grupama".

Eskobar je osudio napad nasilnih demonstranata na vojnike Kfora u Zvečanu.

 

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.