Akcija u Hrvatskoj, uhapšeno osam osoba zbog šverca droge
Iilustracija

Akcija u Hrvatskoj, uhapšeno osam osoba zbog šverca droge

Hrvatska policija uhapsila je osam osoba zbog optužbi za šverc droge. Svi osumnjičeni u najnovijoj međunarodnoj akciji policije i USKOK-a protiv navodne grupe krijumčara droge i oružja, predvođene Dinom Muzaferovićem zvanim Cezar, u poslijepodnevnim satima u srijedu ispitani su USKOK-u, ali nije poznato kako su se branili. Od ukupno dvadesetak osoba koje policija i USKOK sumnjiče za pripadnost grupi, u srijedu ih je u Hrvatskoj uhapšeno osam, dok su ostali ili od ranije u zatvorima, ili su nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Neki su, kako nezvanično saznaje Slobodna Dalmacija, uhapšeni u Sloveniji i Hrvatska će tražiti njihovo izručenje. Muzaferović se nalazi u zatvoru u Rimu, budući da je Italiji izručen početkom ove godine iz Njemačke zbog izdržavanja kazne zatvora.

Cezar na vrhu kriminalne grupe

Više osoba uhapšeno je u srijedu ujutro širom Hrvatske u sklopu međunarodne policijske akcije razbijanja kriminalne grupe koja se sumnjiči za krijumčarenje više od 100 kilograma kokaina i heroina te više od 100 kilograma hašiša, kao i krijumčarenje vojnog vatrenog oružja i eksploziva.

Policija sumnja da je na čelu osumnjičene zločinačke bande Dino Muzaferović zvani Cezar iz Velike Kladuše, koji je trenutno na služenju zatvorske kazne u Rimu, nakon što je krajem prošle godine izručen iz Njemačke u Italiju.

Hapšenja su se odvijala paralelno s hapšenjima Muzaferovićevih navodnih saradnika u nekoliko zemalja, među kojima su BiH, Belgija, Italija, Holandija, Slovenija i Njemačka, a u akciju su takođe uključene Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) i Europol, dok hrvatska policija koordinira akciju.

Specijalni bunkeri

Pretražene su i prostorije autoprevoznika u čijim su kamionima droga skrivali u specijalno izrađenim bunkerima i prevozila. Osumnjičene, među kojima je nekoliko hrvatskih državljana, ali i državljana BiH i Slovenije, terete da su u proteklih godinu i po iz Holandije prevezli više od 20 kilograma kokaina, iz Turske više od 80 kilograma heroina te iz Crne Gore 100 kilograma hašiša.

Drogu su uglavnom kamionima, ali i ličnim automobilima prevozili preko Zagreba i za hrvatsko narko tržište, ali i za tržišta Njemačke, Slovenije i Švajcarske, a policija je tajnim nadzorom uspjela detektovati samo nadimke njihovih dobavljača - poput "Hasana", "Marokanca", "Tamera" i "Roterdama."

Inače, Muzaferović je već neko vrijeme na Interpolovoj potjernici po zahtjevu BiH gdje je sredinom 2021. godine osumnjičen u sklopu akcije "Eskobar" za organizaciju velikih plantaža marihuane te njeno krijumčarenje u zemlje EU.

Likvidacije svjedoka

Nedugo nakon pokretanja akcije "Eskobar", tužilaštvo BiH dobilo je svjedoka Eldina Ćerimovića koji je na suđenju trebalo da svjedoči protiv Muzaferovića i ostalih. No, u maju prošle godine Ćerimović je likvidiran u Velikoj Kladuši, a ubice su mu dok je išao na posao, prišli automobilom i u njega sasuli nekoliko metaka i zatim ga pregazili automobilom.

Mada niko nije službeno osumnjičen za njegovo ubistvo, tužilaštvo i policija BiH njegovu smrt dovode u vezu upravo s njegovom ulogom u predmetu protiv Muzaferovića.

"Dino Muzaferović lišen je slobode već više od pola godine i u zatvoru je u inostranstvu pa je nejasno kako će opstati optužbe da je on do jutros upravljao navodnom organizacijom", rekao je advokat Tihomir Mišić koji zastupa Muzaferovića u drugom postupku.

Osim Muzaferovića, kako saznaje Slobodna Dalmacija, u ovoj akciji je osumnjičen A. I. iz Bileće koji je krajem prošle godine u BiH bio osumnjičen kao dio dilerske grupe koja je u ubila načelnika kriminalističke policije u Prijedoru, Radenka Bašića.

S druge strane, tokom istrage je utvrđeno i da su osumnjičeni ponekad koristili kriptovane mobilne telefone tako da će se cijeli sadržaj komunikacije možda tek otkriti kad se pretraže zaplijenjeni telefonski uređaji. 

 

Izvor: RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.