Miljanić: Rezultate borbe protiv organizovanog kriminala ograničava neusvajanje “antimafija“ zakon
Zoran Miljanić

“Kriminalnim klanovima se mora oduzeti finansijska moć“

Miljanić: Rezultate borbe protiv organizovanog kriminala ograničava neusvajanje “antimafija“ zakon

Nepostojanje antimafija zakona ograničava rezultate rada tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja. Uz procesuiranje, najvažnija stvar je oduzimanje finansijske moći kriminalnim klanovima, rekao je u intervjuu za Portal RTCG ministar bez portfelja zadužen za borbu protiv korupcije Zoran Miljanić.

Miljanić kaže da je potrebno nastaviti sa procesuiranjem svih koji su se ogriješili o zakone. 

Novinari su upitali Miljanića da ocijeni proces usvajanja Zakona o porijeklu imovine?

“Usvajanje Zakona o porijeklu imovine ili takozvanog antimafija zakona jedno je od najvažnijih pitanja za crnogorsko društvo. Svjedoci smo da je u proteklom periodu propušteno dosta šansi da se zakon usvoji, iako je to preduslov da se ozbiljno ugrozi finansijska moć kriminalnih klanova i korumpiranih funkcionera. Taj akt mora biti u skladu sa Ustavom Crne Gore i evropskim zakonodavstvom. Imajući u vidu da se stalno procesuiraju pripadnici kriminalnih klanova i njihovi saradnici unutar sistema, te s obzirom na to da poslije kadrovskih promjena Specijalno državno tužilaštvo i Specijalni policijski tim daju mjerljive rezultate, svaki dan bez tog zakona je dug. Drugim riječima, nepostajanje antimafija zakona ograničava rezultate rada tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja. Uz procesuiranje, najvažnija stvar je oduzimanje finansijske moći kriminalnim klanovima“, kazao je Miljanić.

Dodaje da je sada sve u rukama parlamenta, gdje zakon čeka na usvajanje i nadam se da će to biti što prije.

Novinare je zanimalo da li je bilo opipljivog napretka u borbi protiv visoke koprupcije u posljednje dvije godine?

“U posljednje dvije godine na tom planu urađeno je više nego 30 godina ranije. Svakodnevno smo svjedoci procesuiranja čelnika sudstva, tužilaštava, policije i ostalih institucija što jasno govori da, uz visoko profesionalno rukovodstvo Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja, postoji nedvosmislena politička volja vlasti da se obračuna sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Uz taj proces, potrebno je donijeti strateška dokumenta koja će doprinijeti prevenciji u tim oblastima. Podsjećam da Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, pored ostalog, ima zadatak da pripremi Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije do kraja 2023. godine, što je prvi takav dokument u istoriji Crne Gore“, naveo je MIljanić. 

Upitan je šta uraditi da se odblokira proces pregovora sa EU, posebno u vezi sa  poglavljima 23 i 24?

Kada je riječ kako navodi o tim poglavljima, podsjetio je da je u posljednjem izvještaju Evropske komisije pohvaljen napredak Crne Gore na polju borbe protiv korupcije.

“Potrebno je nastaviti sa konkretnim aktivnostima i sa usvajanjem strateških dokumenata kao što su Zakon o Agenciji za sprječavanje korupcije, već pomenuti antimafija zakon i drugi akti koji će doprinijeti efikasnom radu institucija zaduženih za antikorupcijske mjere. Potrebno je nastaviti sa procesuiranjem svih koji su se ogriješili o zakone, ali i imati u vodu da su pravosnažne presude jedino mjerilo efikasnosti cjelokupnog sistema“, naglašava Miljanić. 

Novinare je zanimalo da li treba preispitati zapošljavanje u Glavnom gradu u periodu od posljednjih izbora do danas, s obzirom na to da postoje informacije da su brojni ugovori sumnjivi?

“Nije riječ samo o zapošljavanju, već o mnogim poslovima Glavnog grada koji su posljednjih decenija bili pod lupom kritičke javnosti, a najčešće nijesu imali sudski epilog. Smatram da je neophodno, da u okviru Glavnog grada, bude formirana kancelarija za antikorupciju koja će sarađivati sa nadležnim državnim institucijama zbog otklanjanja brojnih sumnji u regularnost poslovanja u prethodnom periodu“, poručuje Miljanić.

Miljanić je upitan šta očekuje od drugog kruga predsjedničkih izbora i da li ima osnova za tvrdnje da se sprema dolazak velikog broja građana iz inostranstva i pritisak na birače?

“Kada je riječ o gospodinu Milu Đukanoviću, postoji osnov za sve takve sumnje jer on ima dugogodišnje iskustvo u izbornim i ostalim malverzacijama. Razlika u odnosu na prethodni period je u tome što su se građani oslobodili straha, pa bilo kakvi pritisci i ucjene više ne mogu dati rezultat“, kategoričan je MIljanić.

Zbog toga očekuje kako navodi ubjedljivu pobjedu Jakova Milatovića 2. aprila.

Smatra da je dijaspora uvidjela ko je najveći krivac za to što su građani morali da napuštaju svoja ognjišta. Izrazio je nadu da će se brzo stvoriti uslovi za trajni povratak iseljenika i da će im biti omogućeno i da slobodno investiraju svoj kapital u domovini.

“Oni su građani Crne Gore i imaju pravo da samostalno odluče kome će dato svoj glas - onome ko ih je otjerao iz Crne Gore ili onome ko nastoji da obezbojedi uslove da se vrate“, pojašnja Miljanić.

Upitan je kakvi su planovi za političku budućnost CIVIS-a?

“Kao što je javnosti poznato, CIVIS je jedina parlamentarna struktura koja je prije prvog kruga predsjedničkih izbora podržala kandidata Jakova Milatovića. Samim tim CIVIS je opredijelio svoj dalji politički put. Sporazum o strateškoj saradnji sa Pokretom Evropa sad, ogleda se u zajedničkim stavovima vezanim za evroatlantsku budućnost Crne Gore, građanski koncept države, dinamičan ekonomski razvoj i depolatizaciju i profesionalizaciju institucija preko javnih konkursa i principa meritokratije. Sve te stavove smatramo lijekom za ozdravljenje društva“, zaključio je Miljanić.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.