Miljanić: Vladu formirati što prije, osnovati Ministarstvo za antikorupciju
Zoran Miljanić

“Treba poraditi na tome da institucije budu očišćene od kadrova iz prethodnog perioda“

Miljanić: Vladu formirati što prije, osnovati Ministarstvo za antikorupciju

Postignut je veliki napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a moglo je i više. Koliko god da se dobro radi rezultati mogu biti bolji. Postignut je napredak u smislu formiranja Tužilačkog savjeta, promjena u Upravi policije i ANB-u. To nije samo percepcija domaće javnosti, nego i međunarodnih partnera i Evropske komisije. To je za Crnu Goru veliki pomak i podstrek da se ide još jače u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, izjavio je ministar bez portfelja Zoran Miljanić, gostujući u emisiji “Info plus“ Adria televizije.

“Mislim da je selektivnost u toj borbi više važila za period do 30. avgusta 2020. godine. Vidimo da institucije sistema odrađuju posao na valjan način i čini se da tu nema nikakve selektivnosti. Treba poraditi na tome da institucije budu očišćene od kadrova iz prethodnog perioda, vidimo šta se sve pojavljuje u presretnutim Sky aplikacijama“, istakao je Miljanić.   

Podsjećajući da predsjednik države treba da da mandat mandataru za formiranje nove Vlade, ministar je ocijenio da taj proces treba da bude brz i efikasan i da 44. Vlada treba da se formira u najkraćem roku.

“Očekujem da 44  Vlada ima potrebnu stabilnost i broj glasova u parlamentu, da bi se donijeli neki ključni zakoni. Tu prvenstveno mislim na glasanje za nedostajućeg sudiju Ustavnog suda. Takođe, Vrhovni sud i tužilaštvo su još uvijek u v.d. stanju, Potrebna je većina od 55 poslanika, a najmanje 49, dakle tropetinska, za sve neophodne promjene u tužilaštvu“, rekao je Miljanić.

Na pitanje da li očekuje da će se on personalno naći i u novoj Vladi, Miljanić kaže da je CIVIS građanska organizacija koja baštini dobru praksu meritokratije.

“Insistiraćemo na profesionalizaciji i da stručnost bude na prvom mjestu. Da se direktori i kadrovi ispod njih biraju na javnim konkursima i da se ne bira treći kandidat, nego prvi na listi. Smatram da Ministarstvo za antikorupciju treba da se formira kao posebno ministarstvo, a ne da to bude zadatak ministra bez portfelja. To je važno zbog nas i evropskog puta, jer je korupcija u ovom trenutku najveći problem“, poručio je Miljanić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.