U Francuskoj 1,28 miliona okupljenih na protestima protiv reforme penzija
Foto: Reuters

U Francuskoj 1,28 miliona okupljenih na protestima protiv reforme penzija

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je na protestima širem zemlje protiv reforme penzija bilo 1,28 miliona ljudi, prenio je radio Frans enfo.

“Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova u Francuskoj je bilo 1,28 miliona demonstranata, dok glavni sindikat CGT pominje broj od 3,5 miliona okupljenih“, naveo je francuski radio na svom sajtu.

Pariska policijska prefektura je saopštila da je u glavnom gradu Francuske bilo 81.000 demonstranata, dok je CGT nešto ranije saopštio broj od 700.000 okupljenih u Parizu.

Frans enfo je javio da će i sutra u Parizu biti poremećan rad metroa, dok će ostali javni prevoz biti poboljšan.

Sindikati su danas proglasili “istorijsku“ mobilizaciju protiv reforme penzije koja predviđa, između ostalog, pomjeranje starosne granice za odlazak u penziju na 64 godine, umesto 62.
Prema zvaničnim podacima, u štrajku je danas bilo 47,65 odsto zaposlenih u elektrodistribuciji što je dovelo da smanjenja napajanja strujom. Sindikat elektroprivrede je ranije najavio “crnu nedelju“, a već danas su neki štrajkači u tom sektoru isključili struju korisnicima nekih preduzeća, ali i nekim domaćinstvima.

U štrajku su danas bili i zaposleni u javnoj službi, prenio je radio i dodao da je u prosvjeti u štrajku bilo 32,71 odsto zaposlenih.

Kako je prenijela onlajn televizija BFMTV, u Parizu su privedene 22 osobe zbog incidenata na ulicama. Incidenata je bilo i u Tuluzu gdje su demonstranti palili kontejnere za đubre.

U cijeloj Francuskoj je danas raspoređeno 10.500 policajaca i žandarma, uključujući 4.200 u Parizu.

Tokom nedelje će biti održani i drugi skupovi. Sutra, na Dan žena, predviđena su okupljanja protiv reforme penzije jer mnoge žene smatraju da je reforma nepravedna prema njima.

Studenti i srednjoškolci su najavili skupove u četvrtak.

To su šesti protesti od kada je najavljena reforma o kojoj trenutno raspravlja gornji dom francuskog parlamenta. Predlog je razmotren prvo u donjem domu parlamenta sa burnom raspravom, ali vlada odbija za sada da izmijeni ili povuče svoj plan.

Tu reformu je ranije najavio predsjednik Francuske Emanuel Makron, koji je prošle godine započeo drugi, petogodišnji mandat.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.