Milatović: Volio bih da budem u drugom krugu sa Đukanovićem, logično je da Demokrate podrže mene
Jakov Milatović

“Spajić ima dobre šanse da bude premijer“

Milatović: Volio bih da budem u drugom krugu sa Đukanovićem, logično je da Demokrate podrže mene

Na sinoć održanoj sjednici Glavnog odbora Pokreta Evropa sad, koja je trajala od 19 časova do 1 čas poslije ponoći, donijeta je jednoglasna odluka da pokret kandiduje mene za predsjednika Crne Gore, kazao je Jakov Milatović, zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad u emisiji Načisto na TV Vijesti. Kazao je da je za četiri dana priukupljeno više od 12.000 potpisa za novi prijedlog predsjedničke kandidature Pokreta Evropa sad. Ubijeđen je da ima najveće šanse od svih kandidata da uđe u drugi krug i postane predsjednik Crne Gore.

Razmatrali su sinoć, kaže, različite opcije nastupa na predsjedničkim izborima.

“Nije tajna da smo razmatrali situaciju da podržimo drugog kandidata koji je programski blizak Pokretu Evropa sad”, naveo je Milatović, navodeći da su razmatrali i o podršci lideru Demokrata Aleksi Bečiću, za koga kaže da ima visoko poštovanje, ali i o potencijalno drugim kandidatima.

Spajić bio u zabludi oko dvojnog državljanstva, pokrenuo pitanje svoje odgovornosti, nije dobro da podnese ostavku

Na pitanje da li se na sjednici raspravljalo o odgovornosti lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajić, s obzirom da je više puta javno obmanuo javnost o dvojnom državljanstvu, Milatović je podsjetio na svoje izvinjenje.

“Mislim da smo mi u toj situaciji pokazali novu dozu političke zrelosti i političke kulture. Spajić je jedno vrijeme i sam bio u zabludi oko te teme. Sinoć je pokrenuo pitanje svoje odgovornosti. Pokret je u tom trenutku smatrao da nije dobro da Spajić podnese ostavku. Da li trebamo u nekom vremenu da postanemo zemlja u kojoj se zbog takvih stvari podnosi odgovornost, ja mislim da da”, istakao je Milatović.

Kaže da nije tačno da mu se Spajić nekoliko dana nije javljao na telefon povodom čitave afere oko dvojnog državljanstva.

Da prihvati vruć krompir ponukao ga je dobar rezultat na izborima u Podgorici, gdje bez Pokreta Evropa sad dugogodišnja vlast Demokratske partije socijalista ne bi bila smijenjena.

“Sva istraživanja javnog mnjenja koja smo radili su potpuno ravnopravno ocjenjivali Spajića i mene, sa velikim brojem pozitivnih ocjena. Mislim da je razlika bila 1-2 posto. Odlučili smo se za Spajića jer je to statistički bio dobar izbor”, kazao je Milatović.

U izbornu trku je ušao kako bi pobijedio kandidata Demokratske partije socijalista.

“Jednom sam to uradio u Podgorici, vjerujem da ću to uraditi na državnom nivou. Milsim da sam čovjek sa dovoljno profesionalnog iskustva, akademskog integriteta, međunarodnog djelovanja i razmumijevanja svih prilika u zemlji. Bio bih predsjednik svih građana. Čovjek sam koji govori svojim djelima. Volio bih da budem prihvaćen i od ostalih kandidata i dobijem podršku. Vjerujem da ću i bez te podrške, pobijediti kandidata DPS-a. Apelujem da pokažemo dodatnu odgovornost i pokažemo veći nivo odgovornosti i senzibiliteta od onoga što su nacionalni interesi”, istakao je Milatović.

DPS će sjutra objelodaniti svog predsjedničkog kandidata.

“Volio bih da vidim Đukanovića, Vukovića sam jednom pobijedio. Mislim da bi pobjeda nad Đukanovićem, koja je izvjesna, dodatno bila zaokruženje nepravde u kojoj su građani živjeli u prethodnih 30 godina”, kazao je Milatović.

Logično da Demokrate podrže našeg kandidata, politički smo snažniji

Kazao je da je on lično za udruživanje sa programski sličnim partijama, sa Demokratama i Građanskim pokretom URA.

“Abazović je ukapirao da je pogriješio, svi griješimo. Abazović je u prethodnom periodu uradio dosta dobrih stvari i otvorio vrata nekog savezništva”, naveo je Milatović, dodajući da je zato i pružio ruku saradnje njegovoj partiji u Podgorici.

Smatra da je bilo logično da Demokrate podrže njihovog predsjedničkog kandidata.

“Na osnovu političke snage, izbornih rezultata i nekih istraživanja koje ima Pokret Evropa sad, negdje je logičnije da podrška za predsjedničkog kandidata dođe od Demokrata, i da u narednom periodu spustimo loptu i ukapiramo da u prethodne dvije godine možda nijesmo dovoljno opravdali očekivanja građana od 30. avgusta”, dodao je Milatović.

Na pitanje da li je tačno da je sa URA-om i Demokratama ovih dana razgovarao da imaju zajedničkog kanidata za predsjednika, a da onda premijer bude nestranačka ličnost, a funkcioneri stranaka potpredsjednici, Milatović ovako odgovara.

“Volio bih da podrška dođe i od Demokrata i URA-e. Mislim da je logično da politički slabi, uz svo uvažavanje Demokrata, podrži politički snažnjeg. Svima je jasno ko je u ovom trenutku politički snažniji”, kazao je Milatović, dodajući da je članstvo za to da oni nastupe samostalno.

Podrška Pokreta Evropa sad Bečiću povećava vjerovatnoću pobjede Đukanovića u drugom krugu

Smatra da kao kandidat Pokreta Evropa sad ima najveće šanse od svih kandidata da uđe u drugi krug i postan predsjednik Crne Gore.

“Podrška Pokreta Evropa sad Bečiću povećava vjerovatnoću pobjede Đukanovića u drugom krugu, u odnosu na podršku Demokrata meni kao kandidata Pokretu Evropa sad”, dodao je Milatović.

Na pitanje postoji li mogućnost da 19.marta imamo samo jednog kandidata iz centra, Milatović ponavlja da bi, na osnovu izbornih rezultata iz Podgorice, logično bilo da Demokrate podrže njega.

“Trenutna Vlada, saziv Skupštine nije dobra refleksija političke snage u Crnoj Gori. To moramo promijentii. Takođe smatram da na narednim izborima trebamo da uđemo udruženim snagama, jer smatram da se iz zajedništva stvara vrijednost”, istakao je Milatović.

Na pitanje koga će Pokret Evropa sad podržati ako Andrija Mandić ili Milo Đukanović uđu u drugi krug, Milatović navodi da takvo nešto nije moguće.

“Ta situacija je vrlo malo vjerovatna jer moja kandidatura je na fonu da smanjimo tu vjerovatnoću. Podgorica kao repezent izbornog ciklusa pokazuje da je Pokret Evropa sad ostavarila bolji rezultat od koalicije oko DF-a, tako da sam ubijeđen, siguran da ću ući u drugi krug. U drugom krugu ću pozvati birače da podrže mene”, kazao je Milatović.

Ističe da je jedino siguran da on neće glasati Đukanovića, ali nije htio da odgovori da li će u tom slučaju podržati Mandića.

Onda je novinar pitao Milatovića šta ako on uđe u drugi krug-kako namjerava da dobije glasove DF-a ako njihove predstavnike optužuje da su u sadejstvu sa DPS-om radili protiv njih i diskfalifikovali Spajića.

“Moj doživljaj DF-a je bio takav da je to ideja koja je stvorena na principu pomirenja i borbe protiv nepravde. Svako ko tu ideju tako doživljava ubijeđen sam da će glasati za mene”, kazao je Milatović.

Spajić ima dobre šanse da bude i premijer

Na pitanje vidi li Spajića kao budućeg premijera države, Milatović ističe da lider Pokreta Evropa sad ima sve predispozicije da bude vinovnik najviših državnih funkcija.

“Mislim da će Spajić u narednom periodu opet svojim rezultatima u okviru izvršne vlasti pokazati dodatno bolje rezultate. Na poziciji koja će biti rezultat našeg izbornog rezultata i dogovora koalicionih partnera. Ja sam ubijeđen da će Evropa sad imati dobar izborni rezultat i dobar odnos prema svojim strateškim partnerima da u jednom trenutku Spajić ima dobre šanse da bude i predsjednik Vlade Crne Gore”, naveo je Milatović.

Ističe da nema nijedno drugo državljanstvo osim crnogorsko.

“Rođen sam u Podgorici, imam crnogorsko državljanstvo i prebivalište u Podgorici. Iza sebe imam jedno bogato akademsko i profesionalno iskustvo”, naveo je Milatović.

Vijesti/CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.