Crna Gora može biti atraktivna za velike holivudske projekte
Ilustracija

Šansa za ekonomiju

Crna Gora može biti atraktivna za velike holivudske projekte

Učinci inostranih snimanja predstavljaju veliki benefit za ekonomiju u Crnoj Gori. Iako nemamo velikih filmskih studija koji bi mogli privući inostrane produkcije, možemo se pohvaliti fantastičnim lokacijama i sa preko 270 sunčanih dana u godini, kazala je za direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović.

Primjer je, kaže Božović, velika holivudska akciona franšiza, čiji je posljednji nastavak trebao da se snima baš u Crnoj Gori. Međutim do realizacije tog projekta nije došlo, a u javnosti se pretpostavlja da se radi o filmu “Fast and Furios”, iako to Filmski centar nije potvrdio.

“Samo u toku pripreme, dok su organizovani brojni obilasci lokacija inostranih producenata i filmske ekipe, ostvarena je značajna potrošnja na smještaj, prevoz i to je trebalo biti samo mali dio ukupne potrošnje koja je bila planirana u Crnoj Gori”, kazala je Božović za Radio Crne Gore.

Poručila je da je tromost nekih državnih institucija koje su bile uključene u taj proces rezultirao time da su producenti poslije višemjesečnih priprema na kraju odustali od snimanja u Crnoj Gori.

“Iako Filmski centar predano radi na promociji Crne Gore kao atraktivne filmske destinacije, uspješnost realizacije tih projekata ne zavisi samo od nas, već od velikog broja drugih državnih organa i institucija koje moraju pokazati fleksibilnost kad je kinematografija u pitanju, jer su njeni benefiti neupitini”, navodi Božović.

Božović je za Radio Crne Gore kazala da su kroz program podsticajnih mjera koji su brendirali „Film in Montenegro“, a koji je započet 2019. godine, država do sada prihodovala blizu 900.000 eura od svega tri realizovane TV produkcije.

Ono čime, kako kaže, možemo privući inostrane produkcije su fantastične lokacije i sunčani dani, kojih u Crnoj Gori ima preko 270.

“Stoga Crnu Goru i promovišemo kao svojevrsni „studio na otvorenom“, poručuje Božović.

Na pitanje da li je potrebno stvoriti katalog lokacija, na kojem bi se navele “film-friendly” lokacije u Crnoj Gori, Božović kaže da sve lokacie predstavljaju poslovno okruženje naklonjeno filmu ukoliko postoji dobar menadžer lokacija.

Ističe da ih mi u Crnoj Gori nemamo mnogo, ali njih nekolicina koji se bave tim poslom su sjajni.

Poručuje da su oni u neku ruku hodajući katalog lokacija.

“Pored toga, Filmski centar je još početkom 2021. godine lansirao web platformu FilmInMontenegro.me na kojoj je moguće naći pregled atraktivnih lokacija širom Crne Gore, kao i brojne korisne informacije o podsticajima za snimanje, adresar producentskih kuća u Crnoj Gori, popis snimljenih filmova i serija, i drugo. Osim toga, u okviru programa Kreativna Crna Gora izradili smo i obimnu brošuru sa još većim pregledom lokacija i drugih korisnih informacija za inostrane producente”, kazala je Božović.

Između Filmskog centra i Nacionalne turističke organizacije potpisan je Sporazum o saradnji.

“U planu imamo izradu zajedničkog promotivnog materijala kojim bi i NTO i Filmski centar obogatili svoju ponudu na sajmovima, marketima i festivalima na kojima smo redovni gosti. Pored toga, u koordinaciji sa njima radićemo na edukaciji lokalnih turističkih zajednica koje bi u perspektivi mogle postati glavna tačka kontakta producentima u svim fazama realizacije filmskih projekata: od obilska lokacija, preko dobijanja dozvola za snimanje od nadležnih službi i na kraju i same promocije”, navodi Božović.

Božović je zaključila da su podsticajnim mjerama, koje su preduzeli, postali konkurentni zemljama u okruženju koje su mnogo prije Crne Gore uvele slične podsticaje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.