Novi pokušaj formiranja Vlade u Bugarskoj, najsiromašnija članica EU u sve većoj krizi
Ilustracija

Novi pokušaj formiranja Vlade u Bugarskoj, najsiromašnija članica EU u sve većoj krizi

Bugarski predsjednik Rumen Radev zatražio je od druge partije po veličini u parlamentu da formira vladu, u nastojanju da spriječi održavanje petih opštih izbora u dvije godine.

Iako su šanse za uspjeh reformističke partije promenu male, njen mandatar Nikolaj Denkov obećao je da će pokušati da napravi radnu koaliciju.

Denkov (60), profesor hemije i bivši ministar obrazovanja, imaće nedelju dana da predloži kabinet, koji bi potom trebalo da bude odobren u parlamentu.

“Mnogo problema se nagomilalo, reforme su odložene i potrebna nam je vlada koja će ujediniti narod i rješavati njegove probleme“, rekao je on.

Kabinetu će biti potrebna podrška 121 poslanika u Narodnoj skupštini od 240 mjesta u parlamentu da bi preuzeo dužnost.

Denkova stranka, koja je predvodila vladajuću četvoropartijsku koaliciju koja se raspala u junu, ima 53 poslanika.

Ovaj potez dolazi nakon što glavna grupa u parlamentu, partija desnog centra GERB, nije uspjela da okonča posljednju političku krizu Evropske unije i članica NATO-a tokom rastućih ekonomskih problema i rastućih tenzija sa Rusijom.

Ako Denkov ne uspije da prikupi većinu, za šta analitičari kažu da je više nego vjerovatno, predsjednik mora izabrati treću stranku da pokuša da formira vladajuću koaliciju, a ako to ne uspe, raspustiće parlament i zakazati vanredne izbore za proljeće.

Politički analitičari očekuju da bi novo glasanje moglo imati sličan ishod i da bi produbilo politički zastoj u kome se nalazi najsiromašnija članica EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.