Što ima crnogorsko u novoj Vladi?
rse

Što ima crnogorsko u novoj Vladi?

Sinoć kao rezultat fudbalske utakmice ,naši građani su čekali epilog ,sastanka političke elite, koja je trebala dogovoriti novi sastav Vlade u Crnoj Gori.

“ Odredili smo dinamiku sledećih koraka. Sada radimo na sledećem koraku, odnosno kreiranju sporazuma " , rekao je mandatar i lider pokreta Evropa sad Milojko  Spajić, nakon susreta sa čelnicima DF-a, SNP-a,savjeta građana CIVIS,  Albanske inicijative i Demokrata.

Lijepo je on to medijima “ političkom ” retorikom objasnio uključujući fraze “ koraci  “, pa “ kreiranje ”, da obični gledalac ništa ne razumije, e to se zove profesionalno političarenje.Dok, informaciju ko će koju funkciju dobiti, to nijesmo mogli saznati.

Najviše “ podataka ” smo mogli dobiti iz “ anonimnih “ izvora koji su u CG uvijek pronalazili put do nas običnih građana.

Saznali smo onako nezvanično, da će Mandić (DF), biti predsjednik Skupštine, Bečić(Demokrate ), zakučit će 4-5 ministarstava , SNP-u se još “ tanači  dil ”, uglavnom od svih ovih partija sa srpskih prefiksom u imenu ,govoru i svakodnevnom pokazivanju javnosti, pitam se što ćemo mi Crnogorci u Crnoj Gori dobiti od Vlade?

Prisutno je ponovo, kao i tokom svih pređašnih bitnih odluka, srpsko provejavanje  kao što je, najava da u subotu , poglavar crkve Srbije Portfirije dolazi u Podgoricu - zanimljiv tajming za posjetu .

Imamo neizostavne, one narodske priče Portfirije dolazi da “potpiri”odnosno sastavi novu Vladu, da je zapravo on glavni komandant ove naše “bele lađe”u što se pretvorila Crna Gora.

Nekako me ova dešavanja odnesoše mislima u našu prošlost u “Memoare” Gavra Vukovića, našeg prvog diplomiranog pravnika, ministra inostranih djela Knjaževine Crne Gore od 1889. do 1905.godine, poznatog kao uspješnog diplomate u vrijeme njene nezavisnosti.

U njegovom prilično obimnom štivu, koje u rukopisu broji preko hiljadu strana, prikazao je odnos Crne Gore prema spoljnoj politici sa kraja 19.i početkom 20.vijeka, a sve na osnovu lične arhive koju je vodio Vuković.

U tim davnim vremenima, ako posmatramo iz sadašnje perspektive, problem koji je, kao oštre “kandze”visio nad  našom državom, bio je identičan današnjoj situaciji.

I u tom periodu, bilo je ostrašćenih građana u CG  koji su nacionalnu pripadnost primarno davali Srbiji, takođe pokušaji su stalni bili da se održe dobri odnosi sa Rusijom, naravno poprave odnosi sa Srbijom, kako nam je Gavro Vuković ostavio u svom obimnom štivu “Memoari”. 

I tako, od Gavrovih vremena do ovih današnjim, mi lutamo istim kozjim stazama, stalno u potrazi svog identiteta i dokazivanja, da je Crna Gora ipak sekularna i da u njoj i dalje žive Crnogorci!

Da se vratimo početku priče, dakle nova Vlada se sastavlja od onih koji su se do juče slagali pa svađali i hop, kad su “fotelje”u pitanju, domine se slože.

Mi koji nismo Srbi, ostaćemo sa pitanjem, što ćemo preduzeti i hoćemo li biti plastične  patke u srpskom vještačkom jezeru?

Autor:Hristina Janković/Kodex.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.