Američki desničar osuđen za kovanje zavjere kako bi se osujetila pobjeda Bajdena
Foto: Tanjug/AP

Američki desničar osuđen za kovanje zavjere kako bi se osujetila pobjeda Bajdena

Osnivač ultradesničarske grupe "Čuvari zakletve" Stjuart Rouds osuđen je za organizovanje zavjere kako bi se poništila pobjeda demokrate Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima u SAD.

Porota u Vašingtonu sinoć je Roudsa proglasila krivim za pobunu nakon trodnevnog razmatranja u skoro dvomjesečnom suđenju koje je pokazalo napore ekstremno desne grupe da po svaku cijenu zadrži republikanca Donalda Trampa u Bijeloj kući.

Rouds je oslobođen optužbi po ostale dvije tačke, koje su se odnosile na navodnu zavjeru.

Rouds nije ušao u zgradu američkog Kongresa 6. januara, ali je optužen da je vodio zavjeru koja je počela ubrzo posle izbora 2020. da bi se pokrenula oružana pobuna kako bi se zaustavio prenos predsjedničke vlasti.

Presuda predstavlja važan međaš za američko ministarstvo pravde i vjerovatno će otvoriti put da tužilaštvo krene punom snagom dalje u predstojećim suđenjima drugih ekstremista za pobunu.

Presuda će vjerovatno ohrabriti istražitelje čiji rad se proširio dalje od istrage osoba koje su napale zgradu Kongresa. Oni će da se usredsrede i na druge osobe vezane za pokušaje Trampa da poništi rezultate predsjedničih izbora 2020. godine.

Američki državni tužilac Merik Garland nedavno je imenovao tužioca Džeka Smita da mu bude specijalni savjetnik koji će nadzirati istragu o nastojanjima da se opovrgnu rezultati izbora kao i odvojenu istragu o zadržavanju tajnih dokumenata na Trampovom imanju na Floridi.

Koristeći desetine šifrovanih poruka, snimaka i video nadzora, tužioci su potkrepili optužbu da je Rodus ubrzo posle izbora 2020. počeo da priprema oružanu pobunu da bi se zaustavio prenos vlasti.

Tokom sedam nedelja svedočenja porota je čula kako je Rouds pozivao svoje pristalice da se bore da bi branili Trampa, da je razgovarao o izgledima za “krvavi“ građansi rat i upozoravao da će “Čuvari zakletve“ morati, možda, i da “krenu u pobunu“ da poraze Bajdena ako Tramp ne bude djelovao.

Pored Roudsa krivom je proglašena i Keli Megs, vođa floridskog ogranka Čuvara zakletve. Tri osobe su oslobođene takve optužbe.

Neredi u zgradi Kapitola, sedištu američkog Kongresa, izbili su nakon što se oko 2.000 pristalica Donalda Trampa 6. januara 2021. okupilo na protestu tokom koga je bivši predsjednik ponovio neutemeljene tvrdnje da su predsjedničke izbore obeležile nepravilnosti i krađa – koji su uzrokovali njegov poraz.

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tijela – koji su bili primorani da se kriju i beže. Poginulo je pet osoba, a 140 policajaca je ranjeno.

Proces potvrde izbornih rezultata bio je odložen, ali ne i otkazan. Kongres je 6. januara 2021. potvrdio pobjedu aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena.

To je ujedno bio i jedini slučaj u američkoj istoriji da nije sprovedena mirna tranzicija vlasti između poraženog i pobjednika na predsjedničkim izborima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.