Četrdeset godina od albuma koji je Majkl Džeksona zacementirao kao kralja popa
Majkl Džekson

Četrdeset godina od albuma koji je Majkl Džeksona zacementirao kao kralja popa

Miješajući rok, pop i R&B kao niko pre, Majkl Džekson je prije 40 godina objavio "Thriller", album koji će postati najprodavaniji u istoriji i svojim audiovizualnim ambicijama definisati novo muzičko doba.

“Thriller“ je objavljen 30. novembra 1982. i do danas je prodat u više od 100 miliona primjeraka. Džeksonu je donio status “ kralja popa“ i postao muzičko nadahnuće mnogima.

Uprkos brojnim kontroverzama i optužbama za pedofiliju, Džeksonova popularnost nije bila ugrožena, a na muzičkoj platformi Spotify njegova muzika se i danas strimuje više od 35 miliona puta mjesečno.

“Majkl je neko kome se divim. On je nestvaran, znate? Kad sam počeo da se bavim muzikom, tome sam težio, poput svakog drugog muzičara“, izjavio je nedavno kanadski hitmejker The Weeknd.

Za mnogo čarolije s “Thrillera“ se može zahvaliti producentu Kvinsiju Džounsu, iako izdavačka kuća Epic time nije bila oduševljena jer je Džouns dolazio iz džeza, muzike čija je prodaja bila “kikiriki“ u očima muzičke industrije.

Ali, između Džeksona i Džounsa razvila se saradnja u kojoj su, u jednom slučaju i bukvalno, letjele iskre.

“Kad smo završavali pjesmu ‘Beat It’, radili smo pet noći i dana, bez sna. U jednom trenutku zvučnici su se bukvalno zapalili“, rekao je Džouns svojevremeno u razgovoru za Rolling Stone.

Prijetnje MTV-ju

“Thriller“, uprkos silnom uspjehu na pop listama, nije u prvi mah uspio da se probije na muzički kanal MTV, koji nije želio da prikazuje video za drugi singl s albuma, megahit “Billie Jean“, uz obrazloženje da se crnačka muzika “ne uklapa“ u njegov program kojim dominira rok, a njime dominiraju bijelci.

Šef Džeksonove izdavačke kuće, Volter Jetnikof, zaprijetio je da će javno osuditi MTV kao rasistički i svim muzičarima iz njenog kataloga, uključujući i rokere, zabraniti da se tamo emituju.

Jetnikof je dobio bitku s MTV-jem, ali se ubrzo sukobio i sa samim Džeksonom, jer je muzičar želio milion dolara za snimanje videa za zadnji singl s albuma, pjesmu nazvanu “Thriller“.

Džekson je želio da radi s priznatim filmskim rediteljem Džonom Lendisom, dok je Jetnikof smatrao da cijela priča nema smisla, jer je album već odavno bio na broju jedan.

“Ali, Majkl je imao viziju i bio je svojeglav“, rekao je Olivije Kašin, autor dvije knjige o Džeksonu.

Rezultat je bio video spot u trajanju od 14 minuta, poput mini-filma, a premijeru je imao u holivudskom bioskopu pred desetinama slavnih ličnosti. I ne samo da je Džeksona pretvorio u vukodlaka i izvukao žive mrtvace iz njihovih grobova, nego je pokrenuo i novu granu muzičkog biznisa – ekstravagantne i ambiciozne video spotove koji su definisali pop kulturu u iduće dvije decenije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.