Pala optužnica, nestalo 200 kilograma droge
Foto: Uprava policije

Pala optužnica, nestalo 200 kilograma droge

Viši sud izrekao je oslobađajuću presudu Budimiru i Marini Krstović za šverc 1,2 tone kokaina ali ni ta presuda ne daje odgovor na pitanje gdje je nestalo 200 kilograma kokaina, imajući u vidu da je tužilaštvo prvo pomenulo 1,4 tone, a optužnicom je predstavljeno da je u pitanju šverc 1,2 tone droge. Za takvu razliku dosad nije ponuđeno objašnjenje, a ne zna se ni da li se o tome vodi istraga u policiji i tužilaštvu.

Zbog nedostatka dokaza Krstovići su 24. novembra u Podgorici oslobođeni optužbe za šverc 1,2 tone kokaina. Njima je nakon 15 mjeseci ukinut pritvor i pušteni su na slobodu. U obrazloženju presude, sudija Vesna Kovačević je rekla da sud nije našao dokaze da su švercovali kokain.

Krstovići su uhapšeni u akciji policije i carine 26. avgusta 2021. kada je zaplijenjena ogromna koliičina kokaina u magacinu u naselju Mojanovići u Zeti. Tada je držvno tužilaštvo saopštilo da je u pošiljci banana pronađeno oko 1.400 kilograma kokaina.

No, u optužnici koju je podiglo protiv Krstovića 23. decembra iste godine, Tužilaštvo je navelo da je u pitanju 1.206 kilograma kokaina.

Šta se desilo sa 200 kilograma droge, još nije poznato.

Na ovu okolnost, pažnju je skrenuo i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević (DF). 

"Posebno je zabrinjavajuće što je prilikom akcije zapljene kokaina nestalo 200 kilograma istog, i da do dana današnjeg ne znamo da li je uopšte pokrenuta istraga u tom pravcu", rekao nam je Knežević.

Postojale su i tvrdnje da je policija pogriješila jer je trebalo da pusti drogu da vidi gdje će da završi i ko će je preuzeti. Umjesto toga, policija je upala u magacin u Zeti kada je počeo istovar robe iz posljednjeg kontejnera, što se navodi i u presudi Krstovićima. 

Do ove zapljene droge u avgustu 2021.godine došlo je zahvaljujući obavještajnim podacima Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako se navodi u dokumentu Vlade u Londonu o desetogodišnjem planu za sprečavanje trgovine drogom, aktivnosti britanskih vlasti dovele su do akcije u kojoj je otkrivena najveća količina kokaina ikada u Crnoj Gori.

Nije ovo jedini slučaj da je velika količina droge nađena, a optužnice su pale. Oko 500 kilograma kokaina je zaplijenjeno 14 januara u magacinu trgovačke kompanije "Voli", a koji je stigao u paketima banana iz luke u Ekvadoru. 

Tada je uhapšen samo špediter iz Bara Đoko Drobnjak pod sumnjom da je dio međunarodne kriminalne organizacije. On je takođe pušten na slobodu, jer su Viši i Apelacioni sud presudili da je potrebno obustaviti krivični postupak pošto nije bilo dokaza da je Drobnjak član kriminalne organizacije.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.