Peking 2008: Posebne Igre - debi crnogorskih sportista

Peking 2008: Posebne Igre - debi crnogorskih sportista

Naši vaterpolisti stali na korak od medalje samo mjesec nakon što su na Evropskom prvenstvu, na debiju na najvećim takmičenjima, osvojili titulu

Igre na kojima je Majkl Felps osvojio čak osam zlatnih medalja ostaće posebno upamćene kod crnogorskih ljubitelja sporta. Peking 20008. godine - Olimpijske igre i debi naših sportista, konačno se zavijorila crnogorska zastava, a nije puno nedostajalo i da se ista ona nađe na postolju...

Crnu Goru su u Kini predstavljali vaterpolisti koji su samo mjesec ranije senzacionalno - na prvom velikom takmičenju u istoriji - postali prvaci Evrope u Malagi, bili su tu još i džudista Srđan Mrvaljević, bokser Milorad Gajović, strijelac Nikola Šaranović, atletičari Milena Milašević i Goran Stojiljković, kao i plivačica Marina Kuč.

Na otvaranju je zastavu nosio legendarni vaterpolista Veljko Uskoković, a “ajkule” su u Pekingu stale na korak od odličja - poražene su u meču za bronzu od Srbije.

Crna Gora je na debiju odigrala neriješeno sa Mađarskom 10:10, potom je savladala Kanadu 12:0, a onda i Grčku 10:6, prije nego je poražena od Španije 12:6.

Tako je duel sa Australijom u posljednjem meču u grupi bio ključan za prolaz, poraz bi značio eliminaciju i bilo je neriješeno - 6:6, nakon što je golman Miloš Šćepanović u posljednjem napadu na utakmici odbranio zicer.

Uslijedila je velika pobjeda izabranika Petra Porobića u četvrtfinalu nad Hrvatskom (7:6), a onda i poraz od Mađara u polufinalu kada je naš tim dugo vodio, a na kraju pod pritiskom velikana i sudija morao da prihvati ispadanje Mađarska je trijumfovala 11:9.

U drugom polufinalu su Sjedinjene Američke Države su deklasirale Srbiju (10:5), a u meču za bronzanu medalju je Crna Gora odigrala najslabiju partiju na turniru, uprkos tome što su “delfini” bili oslabljeni neigranjem nekoliko standardnih prvotimaca.

Ono što nisu mogle “ajkule” uradio je Felps - ne samo da je osvojio osam medalja, već je svaka od njih bila ona najsjajnija. Nadmašio je Amerikanac tako rekord zemljaka Marka Špica po broju zlatnih odličja, te izjednačio njegov učinak po broju svjetskih rekorda.

Ostala je, ipak, i mrlja u jednoj od trka - na 100 metara leptir - jer i danas postoje oni koji vjeruju da je Srbin Milorad Čavić prvi dotakao cilj, ali zvaničnici su se branili i istakli da je svakako trebalo da jače udari po uređaju za mjerenje vremena.

U legendu je ušao i Jusein Bolt, koji je kao vjetar jurio “Ptičjim gnijezdom” i oborio svjetske rekorde na 100 i 200 metara, te u štafeti 4x100 metara.

Fenomenalna je bila i Jelena Isinbajeva. Ruskinja je oborila svjetski rekord (skok s motkom), a očekivano su moćni bili američki košarkaši predvođeni Kobijem Brajantom i Lebronom Džejmsom.

Izvor:RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.