Odgovor Konjevića i Krivokapića: Spomen ploča u Morinju postavljena u skladu sa propisima kojima se uređuju oblasti vojske i odbrane
Foto: Vlada Crne Gore

Odgovor Konjevića i Krivokapića: Spomen ploča u Morinju postavljena u skladu sa propisima kojima se uređuju oblasti vojske i odbrane

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih poslova su u vojnom objektu u Morinju postavili spomen-ploču u skladu sa propisima kojima se uređuju oblasti vojske i odbrane, motivisani ostvarivanjem obaveza iz evropskih integracija, a u skladu sa NATO savezništvom zasnovanom na zajedničkoj odbrani vrijednosti koje su pod udarom agresivnih regionalnih politika, kazali su ministri Raško Konjević i Ranko Krivokapić.

Oni su to naveli u odgovoru Centru za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, Akciji za ljudska prava (HRA) i Centru za građansko obrazovanje (CGO) koji su tražili da se javnost obavijesti o pravnom osnovu za postavljanje spomen-obilježja u Morinju.

"Postavljanjem spomen-ploče na mjestu na kojem se u vrijeme napada na Dubrovnik nalazio logor u Morinju, a koji sada predstavlja vojni objekat koji koristi Ministarstvo odbrane Crne Gore, naša država pokazuje da osjeća žaljenje i njeguje kulturu sjećanja za zločine koji su se desili na njenoj teritoriji u svrhu ruženja imena i duha Crne Gore. Postavljanje spomen-ploče je važan čin izgradnje dobrosusjedskih odnosa na prostorima bivše Jugoslavije. Time istovremeno ispunjavamo temeljnu obavezu iz poglavlja EU integracija i NATO savezništva", kazali su Konjević i Krivokapić.

U nekadašnjem Sabirnom centru Morinj, kako su naveli, od oktobra 1991. do avgusta 1992. godine, bilo je zatvoreno i zlostavljano više stotina državljanja Hrvatske, od kojih su polovinu činili civili sa dubrovačkog ratišta.

"Crnogorski sudovi su donijeli pravosnažne presude protiv četiri lica za krivično djelo ratnog zločina prema ratnim zarobljenicima u Morinju. Po tom osnovu su i isplaćena materijalna sredstva žrtvama.Crna Gora je u svom Ustavu priznala supermaciju međunarodnog prava u oblasti ratnih zločina – odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), pa samim tim i obilježavanju tih događaja. Haški sud kroz kvalifikaciju "udruženog zločinačkog poduhvata" u brojnim presudama za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine jasno je kvalifikovao politički projekat velikosrpstva kao ideološku osnovu ratova na prostoru bivše Jugoslavije", piše u odgovoru dva ministra.

Istakli su da spomen-ploča, shodno članu 13 tačka 3 Zakona o komunalnim djelatnostima, nije postavljena na javnoj površini, već na ograđenom – zaštićenom prostoru kojem nije dozvoljen slobodan pristup i kojim materijalnim resursom, u skladu sa članom 37 stav 2 tačka 3 Zakona o Vojsci Crne Gore, upravlja Ministarstvo odbrane, zbog čega se isti koristi bez prethodno pribavljene saglasnosti lokalne samouprave.

"Nadalje, saglasno članu 23 Zakona o odbrani Ministarstvo odbrane obavlja poslove u vezi sa planiranjem i uređenjem prostora, izgradnjom, rekonstrukcijom i održavanjem vojnih objekata u vojnom krugu", kazali su ministri.

Oni su rekli da se nepokretne stvari za potrebe odbrane koriste pod uslovima i na način propisanim zakonom kojim se uređuje korišćenje, upravljanje i raspolaganje stvarima i drugim dobrima koje pripadaju Crnoj Gori, zakonom kojim se uređuje organizacija i funkcionisanje jedinstvenog sistema odbrane Crne Gore i zakonom kojim se uređuje organizacija Vojske i druga pitanja od značaja za Vojsku, a kako je propisano članom 4 Uredbe o uslovima i načinom korišćenja nepokretnih i pokretnih stvari za potrebe odbrane.

"Prema tome, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih poslova su u vojnom objektu u Morinju postavili spomen-ploču u skladu sa propisima kojima se uređuju oblasti vojske i odbrane, motivisani ostvarivanjem obaveza iz evropskih integracija, a u skladu sa NATO savezništvom zasnovanom na zajedničkoj odbrani vrijednosti koje su pod udarom agresivnih regionalnih politika", zaključuje se u odgovoru Konjevića i Krivokapića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.