Krapović: Crna Gora ovogodišnjim budžetom premašuje dva odsto izdavanja za odbranu
Foto: Ministarstvo odbrane

Krapović: Crna Gora ovogodišnjim budžetom premašuje dva odsto izdavanja za odbranu

Crna Gora će ove godine premašiti dva odsto BDP za odbranu i time potvrditi kredibilitet naše zemlje kao pouzdane NATO članice, saopštio je ministar odbrane Dragan Krapović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, tokom drugog dana sastanka Sjeveroatlantskog savjeta koji je održan u sjedištu NATO u Briselu, ministri odbrane razgovarali su o tekućem procesu transformacije Alijanse i njegovom značaju za prilagođavanje savezničkog djelovanja aktuelnim i budućim globalnim bezbjednosnim izazovima.

“Konstatovano je da su tokom proteklih mjeseci sve saveznice pokazale odlučnost kako bi se pravovremeno sprovele odluke koje za cilj imaju dalje snaženje kolektivne odbrane, a posebno imajući u vidu nestabilnosti u susjedstvu evroatlantskog područja. U susret Samitu u Vašingtonu, kada će biti usvojeni dokumenti koji će u značajnoj mjeri unaprijediti nastavak započetih procesa, ministri su konstatovali da je prioritet u narednom periodu dalje unapređenje odvraćanja i odbrane od prijetnji koje mogu doći iz svih strateških pravaca”, dodaje se u saopštenju.

U tom kontekstu, istakli su važnost implementacije novih planova odbrane, jačanja strukture snaga i prilagođavanja komandne komponente.

“Kako sve započete aktivnosti moraju biti praćene i odgovarajućim finansijskim ulaganjem u odbrambene kapacitete, posebno je naglašeno da sve saveznice moraju raditi na ispunjavanju dogovora i obaveza kada je u pitanju izdvajanje za potrebe odbrane”, saopšteno je iz Ministarstva.

Krapović je istakao da je Crna Gora odlučno pristupila realizaciji svih predviđenih zadataka, “svjesni da se samo udruženim naporima može pravovremeno realizovati vrlo ambicioznu agendu NATO i, na taj način, kontinuirano osnaživati sistem kolektivne bezbjednosti”.

Dajući osvrt na bezbjednosne prilike u Evropi, Krapović je kazao da će naša zemlja nastaviti da doprinosi aktivnostima ojačanog prisustva na istočnom krilu Alijanse kroz angažman pripadnika Vojske Crne Gore u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj.

Krapović je rekao da ćemo i u narednom periodu deklarisati nacionalne snage u skladu sa novim NATO modelom, kao i pružati doprinos modernizovanoj NATO komandnoj strukturi.

“U kontekstu zahtjeva za povećanjem izdvajanja za odbranu, ministar Krapović je naglasio će Crna Gora ove godine premašiti dva odsto BDP za odbranu i time potvrditi kredibilitet naše zemlje kao pouzdane NATO članice”, dodaju u Ministarstvu.

Ministri odbrane su konstatovali da su sve saveznice demonstrirale zavidan nivo posvećenosti zajedničkim zadacima i ciljevima, “što je još jedan pokazatelj nepokolebljivosti i spremnosti Alijanse da uspješno odgovori na sve izazove”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.