Zmijoglava riba, vrsta koja uništava ekosisteme i može da preživi van vode
Ilustracija

Zmijoglava riba, vrsta koja uništava ekosisteme i može da preživi van vode

Vrsta ove ribe, prema mišljenju stručnjaka, može da devastira ekosisteme i zato mora da se uništava.

Riba- predator koja je proždrljivi grabežljivac sposobna da danima preživi van vode nedavno je uhvaćena u jugoistočnom Misuriju što je izazvalo zabrinutost da će se vrsta koju je teško obuzdati proširiti i postati problem ekosistemu. Zato su američki ribolovci dobili upozorenje da unište kad god vide sjevernu zmijoglavu ribu.

Posljednji put kada se jedan od takozvanih „frankenfiša” viđen to je takođe bilo u Misuriju prije četiri godine. Zvaničnici koji brinu o divljim životinjama oglasili su alarm, ali mnogi ribolovci kažu da nisu svjesni opasnosti ribe, njenog potencijalnog uticaja i šta da rade ako je ulove. Američki zvaničnici kažu da svako ko uhvati sjevernu zmijoglavu ribu treba da je fotografiše i „ubije zamrzavanjem ili stavljanjem na led na duži vremenski period”. Sjeverna zmijoglava je porijeklom iz istočne Azije, gdje je poslastica za koju se vjeruje da ima iscjeliteljske moći, piše CBS News. Brzo se razmnožava, ima oštre zube, može da se kreće po blatnjavom zemljištu i da naraste do pola metra u dužinu.

Savezna vlada je 2002. zabranila uvoz i međudržavni transport živih sjevernih zmijoglavih riba, ali one su primijećene i žive u nekim djelovima SAD.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.