Uhapšena tri stranca, optuženi za špijuniranje Ukrajinca

Uhapšena tri stranca, optuženi za špijuniranje Ukrajinca

Njemački tužitelji uhapsili su trojicu stranih državljana, Ukrajinca, Rusa i Armenca, pod sumnjom da su špijunirali za neimenovnu stranu tajnu službu, objavio je danas Ured saveznog tužitelja.

Riječ je o ukrajinskom državljaninu Robertu A., armenskom državljaninu Vardgesu I. i ruskom državljaninu Armanu S..

Tužilaštvo je objavilo da su doputovali u Njemačku za stranu tajnu službu kako bi prikupili informacije o Ukrajincu koji je ondje boravio. Na dan 19. juna bili su u kafiću u Frankfurtu u kojem je on trebao biti.

Njemačka je posljednjih mjeseci imala mnogo slučajeva špijunaže. Radi se o navodnom ruskom planu sabotaže američke vojne infrastrukture, o zaposleniku zastupnika Evropskog parlamenta koji je bio osumnjičen da je špijunirao za Kinu, te o troje Njemaca koji su navodno predavali osjetljivu tehnologiju Kini.

Njemačka bezbjednosna služba objavila je ove sedmice da se Rusija sve više koristi ucjenama i finansijskim podršaka kako bi angažovala Njemce da špijuniraju za nju nakon što je iz Evrope protjerano gotovo 600 ruskih diplomata.

Rusija je do sada poricala njemačke optužbe za špijunažu.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.