Bil i Melinda Gejts doniraju 1,2 milijarde dolara za borbu protiv dječije paralize
Ilustracija

Bil i Melinda Gejts doniraju 1,2 milijarde dolara za borbu protiv dječije paralize

Fondacija Bila i Melinde Gejts objavila je da će izdvojiti 1,2 milijarde dolara za iskorjenjivanje dječje paralize na globalnom nivou, izrazivši optimizam da će toj zaranoj bolesti doći kraj u cijelom svijetu, javlja Rojters.

"Posljednji koraci iskorjenjivanja su daleko najteži, ali naša fondacija ostaje posvećena budućnosti bez dječje paralize, a optimistični smo da ćemo takvu budućnost uskoro vidjeti", rekao je predsjednik Fondacije Mark Sakman.

Dječja paraliza je vrlo zarazna bolest koja se uglavnom širi zarazom preko stolice ili sline, a nekad je na godišnjem nivou ubijala i paraliziovala hiljade djece širom svijeta.

Iako nije poznat lijek za ovu bolest, tri injekcije vakcine omogućavaju gotovo stopostotni imunitet, navodi agencija Rojters podsjećajući da vlade više zemalja i brojne fondacije planiraju da iskorijene dječju paralizu u Pakistanu i Avganistanu, posljednje dvije zemlje u kojima virus i dalje kruži.

Svjetski dan borbe protiv dječje paralize obilježava se svake godine 24. oktobra u želji da se skrene pažnja na tu izuzetno opasnu bolest.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.