Blažić: Partitokratija kancer crnogorskog društva, od Ustava 2007. svaka Vlada nelegalna
Đorđije Blažić

"Nikome ne pada na pamet da vodi računa o stabilnosti institucija"

Blažić: Partitokratija kancer crnogorskog društva, od Ustava 2007. svaka Vlada nelegalna

Partitokratija je kancer crnogorskog društva, a produkt toga je naustavni izborni sistem, kome su partitokratija, kroz Zakon o izborima umjesto izbora poslanika, odbornika i predsjednika države poturili partijske liste, kazao je dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić.

"Od Ustava 2007. imamo svaku Vladu neleglanu. Sada se vrti stara priča - kako će partitokratija da obezbijedi svje interese. Njima ne pada na pamet da vode računa o stabilnosti institucija", kazao je Blažić u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG.

Nakon izglasavanja nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore, on je kazao da se za prelazni period neće tražiti rješenje koje bi bilo najbolje za građane i državu.

"To, nažalost, nije kriterijum, već koji će model najviše zadovoljiti određene partijske interese", istakao je Blažić.

On je naveo da u Ustavu piše da predsjednik predlaže mandatara u roku do 30 dana od dana konstituisanja Skupštine.

"Skupština je konstituisana prije skoro dvije godine. Dakle, nijedan od uslova ne postoji. Ustavno - pravno, predsjednik nema ovlašćenja da odredi mandatara u pola mandata Vlade", naglasio je Blažić.

On je kazao da nova Vlada može da se bira kada Skupština sebi skrati mandat i nakon izbora.

Takođe, naveo je da je besmisleno što u Ustavu piše da predsjednik obavlja razgovore sa predsjednicima političkih partija.

"Političke partije uopšte nisu konstitutivni element parlamenta, već poslanik koji je nosilac suvereniteta. A to što su podmetnuli partijske liste naukom narodu da bi jedni te isti ostajali 30 godina u parlamentu, to je posebna priča. To je klasična prevara biračkog tijela", kazao je Blažić.

Kada je riječ o raspisivanju lokalnih izbora za 23. oktobar, Blažić je kazao da je brutalno zloupotrijebljen element i na silu izmijenjan zakon iako se znalo da je to neustavno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.