Vlahović: Vlada je u tehničkom mandatu, nemaju legitimetet za obavezujuće stavove
Miodrag Vlahović

“Naš cilj je članstvo u EU ne u Open Balkan“

Vlahović: Vlada je u tehničkom mandatu, nemaju legitimetet za obavezujuće stavove

Ministarstvo evropskih poslova će do kraja mjeseca izaći sa nacrtom analize o “Otvorenom Balkanu“, saopštila je juče Jovana Marović koja rukovodi tim resorom. Ona se oglasila nakon što je potpredsjednica Socijaldemokrata Milica Lekić ukazala da gotovo tri mjeseca otkako je ministarka najavila formiranje radne grupe koja će ispitati da li je ova regionalna inicijativa u skladu sa ciljem članstva Crne Gore u EU, ne znamo ništa o rezultatima njenog rada.

Vizija?

“Sa druge strane, odlazeći premijer Abazović nastavlja šetnje sa Vučićem po “Vinskoj viziji – Otvoreni Balkan“. Znamo, dakle, odavno da je njegova vizija da nas ugura u tu inicijativu i na tome predano radi čak i u tehničkom mandatu. Ali ne znamo šta je vizija najavljene radne grupe, jer, otakako je najavljena, nemamo nikakvih informacija“, istakla je Lekić.

Ocijenila je i da, ukoliko iz Vlade ne odgovore što se desilo sa radnom grupom, to znači da je i ona “bila još jedan propagandistički potez za smirivanje javnosti“.

U odgovoru Lekić, ministarka Marović na Tviteru je napisala da će do kraja mjeseca izaći sa nacrtom analize o regionalnoj inicijativi „Otvoreni Balkan“, a da će radna grupa biti formirana nakon toga.

“Dopisi da institucije dostave doprinos iz svoje nadležnosti su poslati. Tek kad izađemo sa nacrtom, biće formirana radna grupa sa dva predstavnika/ ce NVO. Smatrali smo da je ovakva dinamika bolja i konkretnija“, poručila je Marović.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova, vanjsko-politički komentator Pobjede Miodrag Vlahović ocijenio je da se “nacrt stava“ o “Otvorenom Balkanu“ mogao formulisati i prije tri mjeseca.

Neozbiljnost

“Ova vlada je u tehničkom mandatu. To znači da nema politički legitimitet za bilo kakve odluke i obavezujuće stavove. Amateur hour“, poručio je Vlahović na Tviteru.

Pobjeda je od Vlahovića zatražila dodatni komentar i on je kazao našoj redakciji kako je stvar “neprijatno neozbiljna“, jer resorno ministarstvo “jednu od gorućih tema crnogorske vanjske i evropske politike izbjegava da javno komentariše i da zauzme bilo kakav stav od samog početka njihovog rekordno kratkog mandata“.

“U kuloarima se, čujem, spekulisalo kako je odlazeća potpredsjednica Vlade i ministrica “pružala otpor“, đe se ne vidi i ne čuje, jer dobro zna da tzv. Otvoreni Balkan nikakve veze nema, niti može imati, sa kredibilnom evropskom agendom, koja je našoj zemlji prijeko potrebna“, kazao je Vlahović.

Smatra da to nije nikakvo opravdanje, već da je vjerovatnije da se radi o “nesvjesnoj samo-optužbi za nerad i za manjak političke sadržine“.

“Ova tobožnja analiza, pa još “krajem mjeseca“ (?!) zvuči komično. Ali, poslije iskustva sa tzv. temeljnim ugovorom sa Crkvom Srbije, sve to, uključujući i nekakvu radnu grupu, pokazuje da su resorno ministarstvo i odlazeća ministrica bili samo nešto više od ukrasa i nepotrebnog troška“, istakao je sagovornik Pobjede.

Poručio je i da Crna Gora nema nikakvog interesa da bude u “Otvorenom Balkanu“, jer je naš cilj članstvo u EU.

“A, ako neko hoće da se ozbiljno bavi balkanskom saradnjom – neka uključi Tursku u to. Bez Turske Balkan, bilo kakav Balkan, nije kompletna priča. Ovo govorim sasvim ozbiljno, bez trunke šale i ironije“, kategoričan je Vlahović.

Kada bi se to dogodilo, pojasnio je, onda bi “Otvoreni Balkan“ bio sasvim drugačija inicijativa.

“I ne bi bilo razloga da se neki nadaju da će to biti izgovor i uvertira za dva velikodržavna projekta, koji bi progutali Crnu Goru i Kosovo, a rasparčali Bosnu i Hercegovinu“, zaključio je Vlahović.

Blažić: Pitanje pragmatike o metodima rada organa uprave

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić pojasnio je Pobjedi da je ovakav način analize – da se uradi nacrt, pa potom formira radna grupa – “pitanje pragmatike o načinima i metodima rada organa uprave“.

“Može tako da se uradi. Ministarstvo je procijenilo da ima kapaciteta da samostalno to odradi. Drugi korak – formiranje radne grupe – slijedi kako bi se i neka bočna ministarstva koja imaju segmentarna saznanja i vezu sa tom oblašću uključila“, ukazao je Blažić.

Ministarstvo je moglo, prema riječima Blažića, i da na samom početku formira međuresorsku radnu grupu, ali, kazao je, rezultat procesa bi svakako bio isti – o dokumentu u konačnici se glasa na Vladi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.