U Južnoj Karolini

Dječak pronašao nestvarno veliki zub praistorijske ajkule

Tokom raspusta u Južnoj Karolini, dječak je na jednoj plaži pronašao zub praistorijske ajkule - dugačak 11 centimetara.

Prema navodima Palmetto Fossil Excursions (PFE), pronađeni zub ajkule dugačak je 11 centimetara, a pripadao je davno izumrloj vrsti velike šiljate uskozube ajkule (carcharocles angustidens).

Otkrivanje zuba ove izumrle vrste ajkule, koji je duži od 10 centimetara, je ekvivalentno otkrivanju zuba Megalodona koji je bio dugačak 16 centimetara, prenijeli su mediji.

Vjeruje se da je kultna vrsta ajkule poznata kao megalodon (carcharocles megalodon) izumrla prije 3,6 miliona godina i u pitanju je jedan od najvećih i najstrašnijih predatora koji je ikada postojao na planeti.

Prirodnjački muzej u Londonu navodi da je prema nekim procjenama njegova maksimalna dužina bila oko 16 metara.

Prirodnjački muzej Floride navodi da zubi megalodona mogu da dostignu dužinu i do 10 centimetara. To znači da se svaki zub ove praistorijske vrste koji je veći, može kategorisati kao veliki primjerak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.