Francuske energetske kompanije apeluju: Momentalno smanjite potrošnju energije
Ilustracija

"Pripremanjem na ljeto spasićemo se od krize zimi"

Francuske energetske kompanije apeluju: Momentalno smanjite potrošnju energije

Šefovi tri velike energetske kompanije u Francuskoj pozvali su građane da momentalno smanje potrošnju energije zbog nestašice i porasta cijena, nakon što su prekinute ruske isporuke energenata.

Rusija je prekinula snabdijevanje energentima nakon sankcija koje su zapadne zemlje uvele zbog agresije na Ukrajinu.

"Potreban je neposredan, kolektivan i masivan napor. Svaki gest se računa“, poručili su Patrik Poujane iz firme TotalEnergies, Žan-Bernard Levi iz EDF i Ketrin Mekgregor iz kompanije ENGIE, u članku za francuski nedeljnik JDD.

Evropski energetski sistem je mjesecima pod velikim opterećenjem, pa ni francuski energetski sistem nije pošteđen.

Širom kontinenta uvode se mjere za racionalizaciju. Francuska, kao i druge evropske zemlje, pokušava da poveća svoje rezerve gasa za zimu, sa ciljem da popuni svoje skladište do rane jeseni, kako bi spriječila ekonomsku i političku krizu.

"Preduzimanje akcija tokom ljeta će nas pripremiti za zimu", rekli su čelnici energetskih kompanija.

Pored nestašice zbog uskraćivanja ruskih energenata, javljaju se drugi pritisci na proizvodnju električne energije u Evropi i smanjenje proizvodnje hidroelektrana zbog suše.

"Rastuće cijene energenata rezultat su ovih poteškoća koje ugrožavaju našu društvenu i političku koheziju i imaju veliki uticaj na kupovnu moć porodica", navodi se u tekstu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.