U Portugalu mjesec maj najtopliji u posljednje 92 godine
Ilustracija

U Portugalu mjesec maj najtopliji u posljednje 92 godine

Portugal je zabilježio najtopliji maj mjesec od 1931. godine i gotovo cijela njegova teritorija pogođena je jakom sušom, saopštio je nacionalni meteorološki institut u svom mjesečnom klimatskom izvještaju.

"Maj mjesec je bio najtopliji maj u poslednje 92 godine“, saopštio je Portugalski institut mora i atmosfere (IPMA). Prosječna maksimalna temperatura bila je 25,87 stepeni Celzijusa, najviša od 1931, naveo je institut.

Količina kiše koja je pala u maju bila je znatno manja od "normalne vrijednosti“ u periodu 1971-2000, i iznosila je samo 13 odsto prosjeka za taj period.

Kao posljedica toga, institut konstatuje znatno povećanje oblasti koje potpadaju pod "jaku sušu" koje sada obuhvataju 97 odsto teritorije.

Prema naučnicima, ponovljene vrućine su jasan pokazatelj zagrijevanja planete zato što ima sve više toplotnih talasa koji su duži i jači.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.