Srbija se uskladila sa sankcijama EU Bjelorusiji u vezi sa invazijom na Ukrajinu
Ilustracija

Srbija se uskladila sa sankcijama EU Bjelorusiji u vezi sa invazijom na Ukrajinu

Srbija se uskladila sa sankcijama koje je Evropska unija u aprilu uvela Bjelorusiji zbog "situacije u Bjelorusiji i umiješanosti Bjelorusije u rusku invaziju na Ukrajinu", prenosi portal Juropijan vestern Balkans (EWB).

U pitanju je Odluka Savjeta EU 2022/579, koja je donijeta 8. aprila, a dvije nedelje kasnije, 22. aprila, na sajtu Savjeta objavljeno je da su se sa ovom odlukom uskladile Srbija, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Ovo je drugi put da se Srbija uskladila sa sankcijama EU vezanim za rat u Ukrajini, posle martovske odluke o produženju važenje restriktivnih mjera bivšem predsjedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču i vodećim članovima ukrajinskog rukovodstva iz perioda 2010-2014. godine.

Odlukom koju je donio Savjet EU 8. aprila uvode se sektorske sankcije bjeloruskom finansijskom i transportnom sistemu kao reakcija na uključenost Bjelorusije u rusku agresiju na Ukrajinu, navodi se u obrazloženju.

Kako je pokazalo istraživanje Centra za međunarodne i bezbjednosne poslove (ISAC), Srbija se konzistentno usaglašavala sa restriktivnim mjerama EU prema Bjelorusiji sve do aprila 2019. godine, kada se nije usaglasila sa deklaracijom, odnosno Odlukom Savjeta EU 325, kojom su samo produžene sankcije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.