Sinovi Alberta Ajnštajna kršteni u Nikolajevskoj crkvi u Novom Sadu, prije  109 godina

Sinovi Alberta Ajnštajna kršteni u Nikolajevskoj crkvi u Novom Sadu, prije 109 godina

Sinovi Alberta Ajnštajna, Eduard i Albert, kršteni su u Novom Sadu prije 109 godina, prema obredu Srpske pravoslavne crkve (SPC), pokazuju podaci Istorijskog arhiva grada Novog Sada.

Prema tim podacima, sinovi iz prvog braka svjetski poznatog fizičara i njegove supruge Mileve Marić kršteni su po pravoslavnom obredu na Malu Gospojinu 20. septembra 1913. godine, upravo u novosadskoj Nikolajveskoj crkvi.

Krštenje Eduarda i Alberta Mlađeg bilo je ispunjenje velike želje njihovog đeda Miloša Marića, Milevinog oca. Kum je bio Lazar Marković, prisni i osvjedočeni porodični prijatelj porodice Marić. Opisani događaj u Nikolajevskoj crkvi nije kraj već početak otkrivanja njenog istinskog istorijskog značaja za Novi Sad, prenosi n1.

U tom drevnom pravoslavnom hramu osveštanom 1730. godine sačuvan je zapis u kome se prvi put kao zvaničan pominje današnji naziv Novog Sada.

Zanimljivo je da je krajem 18. vijeka Nikolajevska crkva ustupljena pravoslavnim grčkim i ruskim građanima Novog Sada da se u njoj mole Bogu. Tada su se u njoj sedmično, naizmenično, služile liturgije na grčkom i crkvenoslovenskom jeziku.

U Istorijskom arhivu je zapisano i da je Pavle Balta bio posljednji grčki svještenik koji je krajem 19. vijeka u Nikolajevskoj crkvi služio na grčkom jeziku.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.