Za strijeljanje 74 civila trojici bivših pripadnika Vojske RS po 18 godina zatvora

Za strijeljanje 74 civila trojici bivših pripadnika Vojske RS po 18 godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine prvostepeno je 11. jula proglasio krivim Boška Unčanina, Marinka Miljevića i Dragana Despota za učešće u ubistvima najmanje 74 civila u Velagićima kod Ključa, u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, tokom 1992. godine. Osuđeni su na po 18 godina zatvora, a na presudu se mogu žaliti i obrana i Tužiteljstvo BiH.

U presudi se, pored ostalog, navodi da su njih trojica učestvovali u napadu na sela Pudin Han, Velagiće, Ramiće, Krasulje, Kamičak i druga područja općine Ključ, nastanjena pretežno bošnjačkim stanovništvom.

U napadu su granatirani civilni objekti, a bošnjačko stanovništvo istjerano iz svojih kuća koje su zapaljene i opljačkane. Muškarci su razdvajani od žena i djece, a potom zatvarani. Veliki broj zatočenika transportiran je u logor u Gradišci i logor "Manjača".

U presudi se navodi da su optuženici 1. juna 1992. godine, zajedno s drugim njima poznatim pripadnicima VRS, istjerali sve zatočene civile napolje ispred škole stare osnovne škole "Radenko Stojnić" u Velagićevu i naredili im da se ispred postroje u dva reda.

"Zatim su zajedno, pucajući iz automatskog naoružanja, iste strijeljali, kojom prilikom su ubili najmanje 74 civila bošnjačke nacionalnosti", navodi se u presudi.

Tijela su prevežena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice, kako se navodi u optužnici.

Unčanin i Despot se nisu pojavili na izricanju presude, a Sud je donio rješenje kojim im se određuje pritvor. Miljević se nalazi na izdržavanju kazne za drugo djelo.

Izvor:RSE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.