ZBCG traži obećanu rekonstrukciju Vlade: PES gleda da smanji štetu
Foto: Vijesti

"Nema prepreka da dođe do rekonstrukcije izvršne vlasti"

ZBCG traži obećanu rekonstrukciju Vlade: PES gleda da smanji štetu

Rekonstrukcija Vlade je vrlo izvjesna jer više nema prepreka, a vladajući Pokret Evropa sad (PES) sagledava sve načine kako da do toga dođe, a da šteta bude što manja, smatraju sagovornice “Vijesti”.

Docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica, Nikoleta Đukanović kaže da premijer Milojko Spajić nevoljno gleda na to pitanje, ali je spreman na ustupke, kao i njegova partija Pokret Evropa sad (PES), da bi Vlada opstala.

“I ranije su i premijer i PES pristali na mnoge ultimatume, posebno kada govorimo o Rezoluciji o Jasenovcu. To, uz još neke druge ustupke, jasno pokazuje želju i premijera i PES-a da Vlada opstane, bez obzira na to šta bi mogli biti eventualni izazovi ako dođe do rekonstrukcije Vlade”, rekla je Đukanović.

Rekonstrukcija Vlade, ulaskom konstituenata nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) u nju - Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP), predviđena je koalicionim sporazumom potpisanim prilikom formiranja nove skupštinske većine i nove Vlade krajem oktobra prošle godine. Predviđeno je da se rekonstrukcija desi najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025, što znači do kraja ove godine.

Građanska aktivistkinja Milena Bešić kazala je da čelnici obje partije aktuelne koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) – NSD i DNP, izgledaju vrlo samouvjereno u nastupima na temu rekonstrukcije i već predočavaju sljedeće korake.

“Vjerujem da će do rekonstrukcije Vlade neminovno doći, i vrlo moguće da će to biti uskoro, kako najavljuje gospodin (Andrija) Mandić. Zapravo, ne vidim nikakve prepreke trenutno, jer izgleda kao da su stvari ‘sjele na svoje mjesto”, rekla je Bešić i podsjeća da je nakon glasanja za Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, Skupština podržala zakone kojima je Spajićeva Vlada “izvojevela” pozitivan IBAR (Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24), a na kraju je usvojena Rezoluciju o Jasenovcu.

Koalicija ZBCG pokrenula je pitanje rekonstrukcije odmah krajem prošle godine, poručujući da bi taj postupak trebalo da uslijedi nakon novogodišnjih praznika, nekoliko mjeseci poslije toga ili u prvoj polovini 2024. godine. Spajić je to odložio do dobijanja IBAR-a u junu.

Iz ZBCG su posljednjih dana sve glasniji po pitanju rekonstrukcije.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je u intervjuu za beogradsku “Politiku” u subotu rekao da će se rekonstrukcija Vlade desiti vrlo brzo, već krajem jula.

Prethodno je 9. jula, gostujući na TV Adria, poručio “da rekonstrukcija može da se desi sljedeće sedmice, a svakako do kraja jula”. Rekao je da će NSD-u u Vladi pripasti Ministarstvo prosvjete i resori prostornog planiranja i turizma, a DNP-u mjesto potpredsjednika i ministra saobraćaja, kako je predviđeno koalicionim sporazumom. ZBCG trenutno podržava Vladu bez učešća u njoj.

“Potpisali smo koalicioni ugovor koji predviđa rekonstukciju vlade. Napravili smo dogovor koji nije bio logičan kada se potpisao jer drugi po snazi politički subjekt nije dobio priliku da bude u vlasti. Mi smo, kao parlamentarna većina, uradili mnogo toga, uradili smo mnoge stvari zbog koji nas u Briselu i u EU hvale. Dobili smo pozitivan IBAR i mislimo da je sad trenutak da koalicija ‘Za budućnost Crne Gore’ uđe u vlast”, rekao je Mandić za Adria TV.

Naglasio je da bi bilo dobro da se Vlada proširi i na Bošnjačku stranku, koja se već nekoliko mjeseci pominje da bi mogla biti dio Spajićevog kabineta. Tome se protivi DNP, a Demokrate su BS-u postavile uslov - da raskine koaliciju s Demokratskom partijom socijalista (DPS) u Bijelom Polju, formira u toj opštini vlast s većinom s državnog nivoa, te raskrsti s bivšim sistemom.

Premijer Milojko Spajić nije u skorije vrijeme pominjao rekonstrukciju, dok je poslanik PES-a Vasilije Čarapić rekao prošle sedmice na konferenciji za novinare u Skupštini da će se ona sprovesti u skladu sa koalicionim sporazumom.

Nikoleta Đukanović smatra da to što PES uglavnom ćuti o tome znači da sagledava sve načine kako da do toga dođe, a da šteta bude što manja - po stabilnost, koheziju Vlade, odnose sa spoljnopolitičkim partnerima...

Zapadni partneri nisu gledali blagonaklono na to što će “proruske i prosrpske” partije postati dio Vlade u državi članici NATO-a. IZ SAD su nekoliko puta poručili da im bivši DF nije partner.

Za Milenu Bešić nije toliko problem što se o rekonstrukciji ne čuje puno iz PES-a, problem je što se to ne čuje od premijera, tj. iz Vlade koja je kolektivni organ, koju ne čine samo predstavnici PES-a.

“Ali ni to nije novost i već smo navikli, nažalost, jer Vlada od samog početka ne komunicira adekvatno s građanima”, kazala je komentarišući to što su iz ZBCG sve glasniji posljednjih dana na temu rekonstrukcije, za razliku od PES-a i premijera.

Bešić smatra da iz ZBCG žele da stave do znanja, da se zapravo oni pitaju i diktiraju tempo i redosljed poteza, a “ćutanje s druge strane je više nego indikativno”.

Rekonstrisana Vlada biće obimna, ali ne i stabilna

Bešić kaže da bi logično bilo da Vlada dobije stabilnost, ali je to teško očekivati.

“Faktora za nestabilnost ima više, od uobičajenih razmirica oko pozicioniranja, do određivanja prioriteta u radu Vlade. Svakako da će apetiti novih konstituenata nastaviti da rastu, jer bi bilo iluzorno očekivati da ne iskoriste sve poluge moći koje do sada nisu imali, za dalje učvršćivanje”, kaže Bešić.

U međuvremenu bi, kako podsjeća, trebalo da budu objavljeni rezultati popisa, što će svakako veoma uticati na dalju dinamiku na političkoj sceni.

“Mislim da će do prijevremenih parlamentarnih izbora svakako doći, no prije bih rekla, ipak nakon rekonstrukcije, iako se više nikakav scenario ne može isključiti”, rekla je Bešić.

Nikoleta Đukanović ukazuje da će nakon rekonstrukcije Vlada biti izuzetno heterogena i izuzetno obimna – dijele se već postojeći resori, što će još više da usloži odnose u Vladi i dovede do vlade koja će biti teško funkcionalna sa tako velikim brojem resora.

“Onda će ta heteregenost biti veća jer je čine političke partije koje su jako različite, s obzirom na to da Vlada nema jedinstven stav ili dokument o strateškom pravcu razvoja, odnosno ciljevima, onda je teško očekivati da tako veliki broj različitih aktera bude usmjeren na nešto što je možda premijeru cilj”, navela je.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana.

Spajić ima više opcija na stolu

Nikoleta Đukanović kaže da ako ne bude rekonstrukcije, s obzirom na velike apetite i očekivanja partija bivših članica DF-a, onda je sigurno da će oni uskratiti podršku Vladi, ali Spajić ima više opcija na stolu.

“Licitiranje sa Bošnjačkom strankom sve vrijeme nije bez razloga. Jun je prošao, IBAR se dobio, kako će se Demokrate dalje odnositi prema pitanju koje im je prije smetalo – nezakonito imenovanje direktora policije?”, pita Đukanović.

Kako dodaje, uvijek postoji i neka vrsta manjinske podrške (kao u slučaju Vlade Dritana Abazovića).

Đukanović kaže da izbori jesu jedna od opcija, ali su manje izvjesni nego rekonstrucija Vlade ili rekonstrukcija podrške u parlamentu.

Smatra da malo kome odgovaraju izbori, iako se na njih gleda kao na način kako izaći iz krize, ali ne moraju da znače rješenje.

“Ako imate iste političke aktere koji kreiraju nezdrave i neprirodne koalicije, vrlo kratkoročne, one nijesu napravljene da naprave neki dugoročan rezultat koji bi usmjeren na građane, upravo zbog toga stalno kaskamo u mjestu u odnosu na ono što su interesi građana”, kazala je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.