Apel Žena Lovćenskih straža da se Žrtve Srebrenice ne zloupotrebljavaju u dnevno-političke svrhe
International Committee of the Red Cross

"Ne smijemo i nećemo zaboraviti sličnu zlu sudbinu i stravične zločine koji su zadesili naše pretke od srpskih vojnih trupa"

Apel Žena Lovćenskih straža da se Žrtve Srebrenice ne zloupotrebljavaju u dnevno-političke svrhe

Žene Lovćenskih straža 1990. obratile su se Majkama Srebrenice ističući da bi svi kandidati za pozicije predsjednika Crne Gore, i rukovodioce u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti u pisanoj formi trebalo da “daju saglasnost na pravosnažnu presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u kojoj se masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida, kao i pisanu izjavu o njihovoj personalnoj osudi toga čina”, prenosi CdM.

Saopštili su da planiraju da pokrenu Peticiju i inicijativa kod međunarodne zajednice upravo “u saglasju sa vašim emocijama iz kojih su proistekli vaši stavovi upućeni političarima putem apela da se ne zloupotrebljavaju žrtve Srebrenice u dnevno-političke svrhe”.

Njihovo obraćanje prenosimo integralno:

“Poštovane Majke Srebrenice!

Motivacija za ovo obraćanje sadržana je u činjenici koja se ogleda u pokušaju da zajedničkim naporima osujetimo manipulacije pojedinih, neozbiljnih političara kojima izgleda ništa nije sveto i njihovih političkih partija da preko žrtava vaših najmilijih grade svoju političku karijeru u Crnoj Gori.

Takve aktivnosti su za svako zdravorazumno ljudsko biće neljudske, nemoralne i poražavajuće. Članstvo Patriotskog pokreta otpora „Lovćenske straže 1990″ zagovara i sprovodi interkulturalni odnos između različitih religija i kultura unutar Crne Gore, smatrajući da treba da živimo jedni sa drugima a ne jedni do drugih , što je i jedan od razloga ali ne i ključni naše potrebe da se ovim putem vama obratimo.

Shodo prethodno navedenom, skoro sve građane Crne Gore ponosnim su učinili blagopočivši župnik crkve Svetog Eustahija u Kotoru gospodin don Branko Sbutega, bivši reis Islamske zajednice Crne Gore gospodin Idriz Demirović i mitropolit Pomjesne autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve Njegovo blaženstvo gospodin Mihailo, kada su se 24.09.2005.godine zajedno poklonili sjenima vaših najmilijih i odali počast preživjelim žrtvama srebreničkog genocida.

Mi Crnogorke i Crnogorci nikad ne smijemo i nećemo zaboraviti sličnu zlu sudbinu i stravične zločine koji su zadesili naše pretke u periodu 1918 – 1929. od strane srpskih vojnih trupa. Podsjećanja radi, regent Aleksandar Karađorđević je donio odluku i izdao naredbu, u dogovoru sa francuskim vlastima, da se izvrši okupacija Crne Gore,od strane srpskih trupa. Njih u tom naumu nije spriječila ni činjenica da je Crna Gora 1918. godine, bila članica pobjedničke vojne koalicije Velike Antante. Žene Lovćenskih straža 1990. kao dio neotuđivog identiteta u svojim dušama i srcima nose duboku bol za Crnogorkama, majkama, sestrama, babama, suprugama koje su bile prebijane, silovane, mučene i žive spaljivane za vrijeme zloglasne diktature Aleksandra Karađorđevića koja je sprovođena kroz Crnu Goru više od jedne decenije.

Nadalje, Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990″smatra da su pokrenuta Peticija i inicijativa koju planiramo da pokrenemo kod međunarodne zajednice upravo u saglasju sa vašim emocijama iz kojih su proistekli vaši stavovi upućeni političarima putem apela da se ne zloupotrebljavaju žrtve Srebrenice u dnevno-političke svrhe.

Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990” smatra da bi najefikasniji način bio, bar kada je Crna Gora u pitanju sledeći : Da svi kandidati za pozicije Predsjednika Crne Gore, i rukovodioce u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti u pisanoj formi daju saglasnost na pravosnažnu presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u kojoj se masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida,kao i pisanu izjavu o njihovoj personalnoj osudi toga čina.

Na kraju, poštovane Majke Srebrenice, Peticija za uvid i eventualno vaš potpis se nalazi na online platformi Peticije.online na linku:
https://www.peticije.online/signatures/peticija_za_pokretanje_inicijative_o_obavezi_davanja_personalne_saglasnosti_na_pravosnanu_presudu_meunarodnog_suda_pravde_u_hagu_u_kojoj_se_masakr_u_srebrenici_kvalifikuje_kao_čin_genocida/?u=7636781"

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.