Čembalista Timur Haliulin u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore
Foto: Mediabiro

20. januara

Čembalista Timur Haliulin u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore

Od bogato planiranog repertoara zbog situacije sa virusom, januar u Muzičkom centru Crne Gore obilježiće različiti, ali redukovani muzički programi koji za cilj imaju da pored stalne publike zainteresuju i nove ljubitelje i poštovaoce ove umjetnosti.

Djelatnost Muzičkog centra je široko postavljena, sto pogotovo dolazi do punog izražaja konačnim prelaskom u  novu-svoju zgradu. Godinama unazad brižjivo njegovana, i tek sada dobija svoje pravo profilisanje. To se negdje pokazalo kao izuzetno važno i pozitivno, u trenutku kada se dođe u situaciju otkazivanja koncerata zbog epidemiloške situacije, što se i desilo 14. januara kada je Crnogorski simfonijski orkestar morao da otkaže svoj koncert , kazala je agenciji Mediabiro rukovoditeljka marketinga i komunikacija Muzičkog centra Crne Gore Jelena Jovanović – Nikolić.

“ Sa druge strane, manje formacije koje su našle svoj put do slušalaca će se i u ovom mjesecu desiti. U tom smislu mogu da najavim da će  20.januara  sa početkom u 19 sati održati koncert lekcija pod nazivom „Muzika za čembalo kroz vjekove“, u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore našeg gosta iz Rusije Timura Haliulina multiinstrumentaliste koji će se ovog puta predstaviti na čembalu, instrumentu koji Muzički centar CG više od deceniju čuva”, kazala je ona.

Jovanović  - Nikolić dodaje da se ovaj koncert organizuje u saradnji sa Ruskim domom iz Podgorice, i navodi da će,  kako pomenuti program dolazi iz edukativnog sektora,uz interpretaciju kompozicija  biti održano i predavanje.

“ Publika će biti u prilici i na taj način da se upozna sa interpretacijama na instrumentu koji je svoj zlatni period doživio u toku 17 i 18 vijeka. Znamo da je to bio jedan od omiljenih instrumenata Johana Sebastijana – Baha čije će se kompozicije naći na repertoaru i te večeri”, rekla je Jovanović – Nikolić.

Dodaje da je reportor inače široko postavljen, te da obuhvata djela od perioda pozne renesanse; kompozicija Bokerinija, pa preko djela Baha,  Hendla  do kompozicija koje se pišu čak i danas za ovaj instrument, i dodaje;

“ Ovog mjeseca će se održati još jedan koncert,takođe u Kamernoj sali, u pitanju je duo iz Bosne i Hercegovine, Isak Haračić na violončelu i Sonja Marković na klaviru će nam se predstaviti sa odabranim repertoarom”, rekla je Jelena Jovanović - Nikolić.

Na januarskom repertoaru našao se Karneval životinja, koji takođe dolazi iz edukativnog sektora, a koji će se održati ukoliko to epidemiloška situacija dozvoli,kazala je rukovodilac marketinga Muzičkog centra.

“ Ipak možemo reći da  neki kontinuitet kada su u pitanju dešavanja u Muzičkom centru postoji, dok sa druge strane sa velikim nestrpljenjem očekujemo sve one programe koje smo primpremili za mjesec februar. Tu bih najavalila tri koncerta Crnogorskog simfonijskog orkestra i to sa gostujućim dirigentom, istaknutim umjetnikom Mladenom Tarbukom”, rekla je ona.

Pored koncerata koje priređuje Crnogorski simfonijski orkestar, jedan stožer umjetničkog života koji je navikao svoju publiku da iz koncerta u koncert očekuje kvalitet, a koji je postavio temelje kvalitetnoj muzici u Crnoj Gori u onim danima kada nisu imali svoju dvoranu,Mizički centar Crne Gore nudi i druge sadržaje.

“Pored Crnogorskog simfonijskog orkestra,  edukativnog  programa, organizuju se kamerni koncerti, manje formacije kako domaćih tako i gostujućih muzičara koji se iz naših formacija prekomponuju i naprave neke sastave kako bi se mogli izvoditi određeni repertoari”, rekla je ona.

Jovanović – Nikolić kaže da postoji izdavačka djelatnost Muzičkog centra, i ističe da je zajedno sa dolaskom novog menadžmenta pokrenuta priča o Baletskom studiju, čija se promocija očekuje u drugoj polovini sezone.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.