Fjuri preživio Vajlderove bombe pa odbranio titulu:
Foto: Getty images

Fjuri preživio Vajlderove bombe pa odbranio titulu: "Kralj cigana" kreće u pohod na sve titule

Britanski bokser Tajson Fjuri odbranio je titulu svjetskog WBC prvaka teške kategorije pošto je u noći između subote i nedelje u Las Vegasu nokautom u 11. rundi u instant-klasiku porazio Amerikanca Dionteja Vajldera.

Bila je ovo prva odbrana šampionskog pojasa u karijeri 33-godišnjaka iz Mančestera. “Kralj Cigana” sada ima skor od 31 pobjede (22 KO) i jednog remija u profesionalnim mečevima. Vajlder je drugi put poražen u pro ringu i ostaje da se vidi kakva je njegova budućnost u teškoj kategoriji.

Ovo je bio treći međusobni duel dvojice rivala – u prvom meču krajem 2018. godine vidjeli smo remi, a u drugom meču u februaru 2020. 206 centimetara visoki Fjuri je slavio prekidom.

Fjuri ostaje i linealni šampion, što je zvanje koje je osvojio još 2015. godine pobjedom nad Vladimirom Kličkom.

Ostaje da se vidi kakva je budućnost teške kategorije – tri od četiri najrelevantnije svjetske titule trenutno drži Ukrajinac Aleksandar Usik. Osvojio ih je pobjedom nad Entonijem Džošuom u septembru, ali će dvojica boksera imati revanš u 2022. godini. Fjuri je u prošlosti govorio da želi da postane neprikosnoveni šampion teške kategorije, što nikome nije pošlo za rukom u 21. vijeku. Fjuri i pobjednik revanša Usik-Džošua u potencijalnom međusobnom duelu dali bi svijetu prvog neprikosnovenog prvaka teškaša još od Lenoksa Luisa.

Meču je prethodila prilično duga pauze tokom koje se čekao Vajlderov ulazak u ring, a kada je pošao ka borilištu, bio je obučen u manje eksravagantan i manje težak kostim nego u drugoj borbi. Vajlder je bio agresivniji u pvoj rundi, mnogo je pokušavao i pogađao prednjim direktom u telo, a Fjuri još nije našao svoju ofanzivu.

U drugoj rundi Fjuri se regrupisao, počeo da preuzima diktiranje ritmom, ali osim jednog zadnjeg direkta u finišu, nije imao velike udarce. U trećoj rundi uslijedila je prva drama – Fjuri dolazi do prvog nokdauna, ali Vajlder, vidno uzdrman, ustaje i može se reći da ga je spasao gong. Britanac obilato koristi klinč, u njemu uspijeva da izmori rivala budući da je čak 18 kilograma teži, a Vajlderovi udarci više nisu siloviti kao na otvaranju meča.

U četvrtoj rundi viđen je nevjerovatan povratak – Vajlder plasira siloviti zadnji direkt u čelo i Fjuri je uskoro u nokdaunu. Još jednom do kraja runde je "Kralj Cigana“ u nokdaunu, ali ovog puta njega spasava gong.

Peta runda nije obilovala velikim udarcima, a obojica boksera su imala svoje momente, mada je jasno da su obojica bili iscrpljeni događajima iz prethodne dvije runde. U šestoj rundi i sedmoj rundi Fjuri je daleko bolji borac, a jasno je da je bokser iz Alabame iscrpljen i da pokušava nekontrolisanim udarcima. U sedmoj rundi posle dobre kombinacije Vajlder jedva ostaje na nogama. Jasno je veliko razočaranje kod Vajldera, budući da je u četvrtoj deonici bio veoma blizu pobjede, ali nije uspio da završi meč, što doprinosi dodatnom umoru.

U osmoj rundi, baš kao i u sedmoj, Fjuri je nadomak pobjede prekidom, ali Vajlder, na vidno klimavim nogama, uspijeva da se "dokotrlja“ do pauze između rundi. Fjuri potencira borbu na kratkoj udaljenosti, a Vajlder pokušava prilično divljim udarcima. U desetoj rundi Vajlder je opet na podu, ali ratnički izdržava, ustaje i nastavlja meč i na kraju runde instinktivno zadaje nekolicinu opasnih udaraca Fjuriju.

U 11. rundi Vajlder više nije mogao da izdrži, iako je jasno da je sama činjenica da je stigao do 11. runde vrijedna svakog poštovanja. Desna ruka Brintanca pogađa na konopcima Vajldera, prvo u tijelo pa u glavu, Vajlder pada licem na dole, Fjuri se penje na konopce i slavi veliku pobjedu, a sudija Mora prekida borbu.

U uvodnim borbama videli smo još tri okršaja teškaša – Džered Anderson tehničkom nokauzom porazio je Vladimira Terješkina, a Robert Helenijus iz Finske je u revanšu ponovo savladao Poljaka Adama Kovnackog. Poljak je diskvalifikovan u šestoj rundi posle mnogobrojnih niskih udaraca. Kubanac Frenk Sanćes je u odličnoj predstavi jednoglasnom odlukom sudija bio bolji od Efea Adžagbe iz Nigerije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.