Stanje u Rumuniji pred pucanjem, Mađarska ponudila da primi njene kovid pacijente
Ilustracija

Stanje u Rumuniji pred pucanjem, Mađarska ponudila da primi njene kovid pacijente

Mađarska je ponudila susjednoj Rumuniji pomoć u zbrinjavanju pacijenata od koronavirusa, pošto se zemlja suočava sa alarmantnim skokom slučajeva zaraze i manjkom kreveta u intenzivnoj njezi zbog čega je zdravstveni sistem pred pucanjem.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je tokom vikenda poslao pismo Rumuniji nudeći joj pomoć u liječenju pacijenata sa kovidom, navedeno je za AP u mađarskom ministarstvu spoljnih poslova.

"Pregovori rumunske i mađarske strane su u toku i to o konkretnim oblicima pomoći“, navelo je rumunsko ministarstvo.

Rumunija sa 19 miliona stanovnika je druga po redu zemlja sa najmanjim brojem vakcinisanih protiv kovida u EU, sa 34 odsto odraslih potpuno vakcinisanih u poređenju sa 74 odsto u prosjeku u Uniji.

Šef rumunskog odbora za vakcinaciju Valeriju Georgita danas je uporedio sadašnju lošu situaciju u Rumuniji sa onim što se dešavalo u Italiji koja je bila najteže pogođena koronavirusom na početku pandemije.

Bolnice u Rumuniji preopterećene

"Očigledno je da su bolnice i jedinice intenzivene njege pod pritiskom i preopterećene pacijentima sa kovidom“, rekao je on na konferenciji za novinare dodajući da zbog skoka zaraze kovidom ne mogu da se rješavaju drugi zdravstveni problemi.

Rumunija je pre oko mjesec dana prijavljivala oko 1.000 novozaraženih dnevno, a ove nedelje je broj dnevnih novozaraženih skočio na rekordno visoke nivoe od preko 15.000. Prvi put od početka pandemije Rumunija je u srijedu zabilježila više od 300 umrlih u jednom danu.

U intenzivnoj njezi ima oko 1.500 kovid pacijenata, što je takoreći pun kapacitet u zemlji.

Rumunski predsjednik Klaus Johanis ove nedelje je nazvao ovakav razvoj situacije "katastrofom“.

Rumunske vlasti su zbog toga ove nedelje prekinule medicinske intervencije koje nisu hitne na 30 dana u nastojanju da smanje pritisak na bolicne. One su takođe zatražile pomoć od EU preko Mehanizma za civilnu zaštitu.

Mađarska, koja ima 10 miliona stanovnika i 66 odsto odraslih potpuno vakcinisanih, i sama bilježi porast zaraženih od kovida, i dostiže brojeve i hospitalizacije koje nisu viđene od početka ljeta.

U Mađarskoj je danas zabilježeno 837 novozaraženih, u poređenju sa 14.467 u Rumuniji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.