Orban odbija: NATO da spriječi da Ukrajina koristi zapadno oružje za napade na Rusiju
Viktor Orban

Orban odbija: NATO da spriječi da Ukrajina koristi zapadno oružje za napade na Rusiju

Mađarski premijer Viktor Orban odbio je predlog NATO da se Ukrajini omogući da koristi oružje koje joj donira Zapad za napade na ciljeve u Rusiji, jer bi, kako je rekao, ta promjena politike približila Evropu uništenju.

Viktor Orban se dugo protivio da zapadne zemlje Ukrajini pošalju vojnu pomoć i prijetio je da će staviti veto na odluku o finansijskoj podršci Evropske unije Kijevu i uvođenje sankcija Moskvi.

On je takođe održao bliske veze sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uprkos njegovoj invaziji na Ukrajinu, pojačavao je energetske sporazume sa Moskvom u vrijeme kada većina zemalja EU pokušava da ograniči upotrebu ruskog gasa.

Orban je kazao da stav francuskog predsjednika Emanuela Makrona da ne isključuje mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu, kao i predlog NATO-a da se dozvoli Kijevu da napadne vojne baze unutar Rusije oružjem dugog dometa koje su obezbijedili zapadni partneri, rizikuju da rat u Ukrajini eskalira u globalni sukob.

“Rat je čudovište koje je stalno gladno, mora se hraniti i mora se hraniti novcem. I vidim da su Amerikanci i demokratska vlada SAD i lideri Evropske unije spremni da to hrane“, rekao je on.

Orbanovi kritičari kažu da se njegovi predlozi svode na kapitulaciju pred Moskvom, što bi Rusiji omogućilo da zadrži teritorije koje je okupirala u Ukrajini i dodatno je ohrabrilo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.