Rumunski parlament izglasao nepoverenje vladi, počinje period nestabilnosti
Foto: Tanjug/AP

Rumunski parlament izglasao nepoverenje vladi, počinje period nestabilnosti

Rumunski parlament izglasao je nepovjerenje liberalnoj vladi premijera Florina Kicua, čime se otvara period političke nestabilnosti u zemlji u jeku četvrtog talasa kovida-19.

Za nepovjerenje vladi izjasnio se 281 poslanik, znatno više od 234, koliko je potrebno da prođe predlog, pokazuju zvanični podaci.

Kicu, (49), bivši bankar je na tom mjestu od izbora u decembru, a posljednjih mjeseci kritikuju ga desnica i ljevica. Poslanici USR-a desnog centra, bivše članica vladajuće koalicije, opozicione Socijaldemokratske partije (PSD) i ekstremnodesničarske AUR glasali su zajedno za svrgavanje vlade.

Vladajući liberali PNL bojkotovali su glasanje i osudili "neodgovorno“ ponašanje te tri stranke.

"Šta dobijate time što ubacujete zemju u haos“, rekao je premijer na početku sjednice parlamenta, u obraćanju partijama koje su podnijele predlog za glasanje o nepovjerenju vladi.

Premijer je napustio parlament i nije sačekao rezultat glasanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.