Blažić: Pregovori vladajućih partija neće donijeti ništa novo
Đorđije Blažić

"Niko neće da se odrekne svojih benefita"

Blažić: Pregovori vladajućih partija neće donijeti ništa novo

Počeo je dijalog vlasti i opozicije, ali benefite tih sastanaka građani Crne Gore neće osjetiti jer se oni sastaju zbog podjela fotelja, a ne nezaposlenosti ili poskupljenja, ocijenio je za NOVU M dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđe Blažić. Ponavlja da zakonski nema ništa od smjene premijera koju zagovara Demokratski front, ali i da se ništa značajno neće promijeniti jer niko od partija neće da se odrekne benefita i ličnih interesa.

Dobar je i poželjan dijalog , ali kad nije na crnogorski način. Onaj kakav se vodi u našoj državi oblik je čistog politikanstva i nema veze sa javnim interesom, ocijenio je za NOVU M dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđe Blažić.

"CG nema partije, zna se šta su partije i šta štite, a CG ima klasični sistem partijskih klika, a ne politčkih partija. Partijske klike su interesne grupe. O čemu oni pričaju, oni pričaju o raspodjeli portfelja, od septembra se nadgornjavaju kako će po dubini, po visini, po širini...A ja se pitam ko misli na ovaj narod, misli li iko? Očigledno ne", izričit je Blažić

A da misli, teme koje ih okupljaju bile bi drugačije...i to mnogo.

"Jeste li primjetili možda da je Parlament raspravljao o nezaposlenosti ili o talasu poskupljenja koji su direktan udar na standard građana CG, ovakav kakav je? Ja ne, a to treba da bude tema, a ne da se nadgornjavaju ko će da sjede u fotelju ministra, i po dubini...Dosta su toga završili od septembra", poručuje Blažić.

Ponavlja da zahtjev DF da se smijeni premijer nema utemeljenja u Ustavu te da je jedina mogućnost rekostrukcija Vlade.

"Ustav je tu eksplicitan i vrlo jasno propisuje da kada premijer podnese ostavku ili mu se izglasa nepovjerenje - Vlada pada. Ali ta Vlada nastavlja da radi do izbora nove, a kad je to, pa nakon sprovedenih parlamentarnih izbora", pojasnio je on.

U traženju rješenja za krizu u kojoj je CG trenutno, Blažić kaže da ide i u krajnosti kao što je raspisivanje vanrednog stanja.

"Uvedite vanredno stanje, raspuštite Parlament, Vlada preuzima zakonodavnu funkciju, tražite ekspertsku pomoć zapada, formirajte ekspertski savjet, njihove eksperte, ne naše kvazi eksperte i onda uzmite stavr u svoje ruke... Može li se to dogoditi? Nema teoretske šanse. Znate zašto, jer niko neće da ostane bez benefita", poručuje dekan Fakulteta za državne i evropske studije.

A što se tiče naroda koji bi trebalo da zastupaju, oni te benefite neće vidjeti ni nakon narednog sastanka vlasti i opozicije, smatra Blažić... A sastančiće oni, kaže, još dugo...

"Oni će dijalog četiri godine da vode. Nije problem nikakav i to im najviše odgovara, jedino ih je Bog dao je da se prepucavaju, to im nema ravnih, a kad treba nešto da urade nema ih niđe", naglašava Blažić.

Podsjetimo, jučerašnji dijalog vlasti i opozcije, ali bez Demokratskog fronta, predsjednik Parlamenta Aleksa Bečić koji ga je i inicirao, ocijenio je demokratskim i uspješnim.

Nastavak je zakazan za prvu sedmicu avgusta, a iz PZP-a su mu u međuvremenu poručili da nije dobio dozvolu DF-a da se sastane sa DPS-om, i kako su naveli, njegovim satelitima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.