Vuković: Nedolazak ambasadora kod Mandića ne treba nikog da iznenađuje
Siniša Vuković, Foto: VoA

"Politika predsjednika Skupštine u koliziji sa zapadnom agendom i očekivanjima zapadnih partnera"

Vuković: Nedolazak ambasadora kod Mandića ne treba nikog da iznenađuje

Profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu Siniša Vuković smatra da ne treba nikog da iznenađuje to što ambasadori zemalja EU nijesu došli na prijem koji je organizovao predsjednik Skupštine Andrija Mandić povodom 117 godina parlamentarizma jer su politika i vrijednosti kojima se on vodi i na kojima insistira u koliziji sa zapadnom agendom i očekivanjima zapadnih partnera sa kim su spremni da sarađuju.

"Ovo treba doživjeti kao simboličan čin koji javno manifestuje takve percepcije, a može se očekivati da će iza scene, odnosno ono što nije na otvorenom planu, biti mnogo konkretnije i decidnije. Diplomatija rijetko funkcioniše na ekslpicitan način, poruke ovog tipa na simboličkoj ravni su upravo jedan od načina na koji diplomatija šalje javno poruke koje se moraju tumačiti kao slojevite", kaže Vuković.

Vlast ne šalje signal Briselu u kojem prikazuje bojazan od daljeg uplitanja Srbije

Komentarišući to što predjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajn nije odgovorila na pitanje zašto EU ćuti na miješanje Vučića u unutrašnje stvari Crne Gore, Vuković kaže da je neophodno to pitanje postavljati što češće jer se na taj način takve teme stavljaju u prvi plan.

"I nedostatak odgovora je odgovor za sebe. Ona je mogla da kaže da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore i na taj način oponira toj tezi. Činjenica da je izbjegla odgovor, govori o tome da oni ne žele da javno pričaju o tome, jer još uvijek smatraju da, kada je u pitanju javna politika i diplomatija, ta tema je dovoljno osjetljiva da se može tretirati iza scene, odnosno klasičnim diplomatskim putem. Istovremeno možemo tumačiti i da oni ne dobijaju isti signal od donosioca odluka u Crnoj Gori. Niko sa pozicija vlasti u Crnoj Gori ne šalje takav signal u Brisel u kojem prikazuju bojazan od daljeg uplitanja Srbije, i EU samim tim ne želi da zauzme decidniji stav, jer bi se na taj način direktno ona umiješala u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori. Nedostatak tog odgovora može sugerisati da dalje insistiranje na toj temi od strane medija može dodatno kontekstualizovati taj problem Zapadnim partnerima, i takou bliskoj budućnosti projektovati ga kao jedan od prioriteta, kojim bi se oblikovao način na koji bi se Zapad odnosio prema regionalnim pitanjima, pogotovo kada je odnos Srbije i Crne Gore", pojašnjava Vuković.

Spajićev autoreitet sveden na minimum

Govoreći o formiranoj 44 vladi i imenovanju Mandića na čelo parlamenta, te ko će zapravo odlučivati u Spajićevoj Vladi, Vuković kaže da Spajić nije odlučivao ni u toku procesa pregovora o Vladi.

"To se znalo već neko vrijeme da je krajnja odluka van PES-a i njegove sfere uticaja. Očigledno je da je njegov autoreitet, kako u Vladi tako u vlasti, sveden na minimum. Govorimo o premijeru čiji plan njegovi koalicioni partneri nijesu pročitali, koji nijesu insistirali da se pročita ekspoze, nijesu problematizovali njegovu agendu, niti očekuju da će on sprovesti agendu ili da će ta agenda na neki način ugroziti njihove prioritete. Ono što čujemo su upravo prioriteti koje manifestuju oni koji zapravo imaju poluge moći, a to su koalicija ZBCG, zatim predsjednik Milatović, koji očigledno uspjeva da se profliše ponovo kao autoritet unutar samog PES-a. Tu su i Demokrate koji takođe projektuju određene preference", naveo je Vuković.

Upitan koliko predviđa da će Vlada trajati, Vuković kaže da su članovi Vlade sami oročili rok na godinu dana. Napominje da će najavljena rekonstrukcija otvoriti vrata bivšim članovima DF-a.

"Samim tim postavlja se pitanje šta će biti cijena te rekonstrukcije i koji će biti uslovi ispostavljeni Spajiću da formira tu Vladu. Da li će i sam Spajić biti mandatar za tih godinu dana, jer vidimo da njegov autoritet unutar njegove partije unutar njegove koalicije je krajnje upitan", zaključio je Vuković.

Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.