Namirnice koje se predstavljaju kao dijetalne a to nisu
Ilustracija

Namirnice koje se predstavljaju kao dijetalne a to nisu

To što na namirnicama piše da su dijetalne ne znači baš uvek da to i jesu. Takve namirnice ne garantuju da ćete, ukoliko ih konzumirate, ostvariti svoj cilj.

Ako pokušavate da izgubite kilograme, vjerovatno ćete se, sa velikom količinom nejasnih informacija, osjećati prilično zbunjeno, piše Eat This Not That.

Nije rijedak slučaj da upravo takve namirnice sadrže dodatne sastojke koji vam mogu otežati u nastojanju da izgubite kilograme.

Dijetalni jogurt

Dijetalni jogurt je veoma popularna namirnica među onima koji žele da smanje unos kalorija. Dobro zvuči u teoriji jer dijetalni jogurt sadrži manje kalorija, masti i šećera od običnog. Ipak, dijetalni jogurti često su više procesuirani i imaju više vještačkih sastojaka.

Masnoće, kojih u dijetalnoj varijanti ima malo, koristan su nutrijent kada se umjereno konzumira i pomažu nam da se duže osjećamo sito. Ako volite jogurt, bolje je da koristiti običan nego dijetalan.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se često naziva i magičnim napitkom za gubljenje kilograma. Iako ima mnoge benefite za zdravlje, istraživanja pokazju da minimalno utiče na gubitak kilograma. Nije štetno popiti šoljicu zelenog čaja svaki dan, ali je izvjesno da od zelenog čaja nećete biti vitkiji.

Pirinčane galete

Pirinčane galete, koje često zovu i „stiropor“ imaju veoma malo kalorija, ali i veoma malu nutrijenata. Prilično je sigurno da će vam trebati nmnogo ove grickalice da biste se osjećali sito, a samim time se pobija njihova namjena za gubljenje kilograma.

Dijetalna gazirana pića

Ako ste zavisni od gaziranih pićima mogla bi vam se učiniti kao dobra ideja da umesto regularnih pijete dijetalne verzije istih. Ipak, neka istraživanja pokazuju da pića sa vještačkim zaslađivačima mogu da povećaju žudnju za šećerom i dovedu do povećanja kilograma.

Niskokalorični sladoled

Iako se reklamiraju kao zdravija opcija, niskokalorični sladoledi baš i nisu toliko zdravi. Ako imaju manje šećera, vjerovatno sadrže više zasićenih masnoća. Ako pak sadrže manje masnoća, vjerovatno imaju više šećera.

Uz to, kada jedete niskokalorični sladoled lakše ćete se  opravdati ako ga pojedete previše. Kada se to dogodi moguće je da ćete unesi više kalorija nego što bi jedna kuglica inače sadržala.

Proteinske pločice

Proteinske pločice takođe se čine zdravim i praktičnim, nažalost kod većine ima mnogo kalorija, masnoća i dodatnih šećera što  može da dovede do povećanja kilograma.

Ako već kupujete proteinske pločice neka imaju što više prirodnih sastojaka, ali ni te nemojte jesti svaki dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.