Vatikan: Papa odobrio sporazum s Kinom
Vatikan

Cilj je ujedinjavanje kineskih katolika

Vatikan: Papa odobrio sporazum s Kinom

Vatikan je najavio namjeru da nastavi dijalog s Kinom o imenovanju biskupa, braneći sporazum postignut s kineskom vladom 2018. kao neophodan za Katoličku crkvu u Kini, uprkos oštrim primjedbama iz SAD.

Vatikanski državni sekretar Pjetro Parolin je dao sveobuhvatan odgovor na kritike sporazuma u obraćanju povodom 150 godina od dolaska katoličkih misionara iz jednog italijanskog vjerskog reda u Kinu.

Parolin je naveo da su pape pokušavale da pokrenu dijalog s Pekingom nakon što su komunisti došli na vlast i protjerali strane misionare, u vrijeme pontifikata Pija Dvanaestog, prenosi Beta.

On je potvrdio i da je prethodni papa, Benedikt Šesnaesti, odobrio nacrt sporazuma koji je trenutni papa Franja potpisao 2018. godine.

Parolinovo pozivanje na Benediktovo odobravanje sporazuma je značajno jer bi moglo uticati na Franjine konzervativne kritičare.

Sporazum s Kinom za cilj ima ujedinjavanje kineskih katolika, koji su decenijama podijeljeni između onih koji pripadaju zvaničnoj crkvi koja ima odobrenje države i onih lojalnih Rimu.

Imenovanje biskupa je veliki kamen spoticanja u odnosima dvije zemlje, jer Vatikan tvrdi da papa ima Bogom dano pravo da imenuje nasljednike apostola, dok Peking smatra da takva imenovanja predstavljaju strano miješanje u kineski suverenitet.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.