Sonda “Čang'e 6” ponijela prve uzorke tla sa tamne strane Mjeseca
Foto: Mediabiro

Sonda “Čang'e 6” ponijela prve uzorke tla sa tamne strane Mjeseca

Uzlazni dio kineske sonde “Čang'e 6” poletio je jutros, noseći prve uzorke prikupljene na tamnoj strani Mjeseca, što je do sada neviđeni podvig u istoriji ljudskog istraživanja Zemljinog prirodnog satelita.

Uzlazni dio sonde ušao je u unaprijed određenu orbitu oko Mjeseca, saopštila je Nacionalna svemirska administracija Kine (CNSA).

Sonda “Čang'e 6”, koju čine orbiter, lender, uzlazni dio i povratnik, lansirana je 3. maja.

“Tandem” koji čini lender i uzlazni dio sonde sletio je 2. juna na planiranu lokaciju u basenu južnog pola Mjeseca.

Letjelica je završila pametni i brzi rad na prikupljanju uzoraka, a uzorci su, kako je planirano, sačuvani u kontejneru unutar uzlaznog dijela sonde, navodi CNSA.

Tokom uzorkovanja i pakovanja, istraživači su sproveli simulirano uzorkovanje u laboratoriji, na osnovu podataka za detekciju koje je poslao relejni satelit “Ćuećijao 2”, što je pružilo važnu podršku donošenju odluka i samoj operaciji u svim karikama misije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.