Ova namirnica pomaže da imate bolji san
Ilustracija

Ova namirnica pomaže da imate bolji san

Ako imate problema sa spavanjem, krenite prema kuhinji prije nego što posegnete za lijekovima. Neke namirnice mogu vam pomoći da lakše zaspite i bolje se naspavate, a jedna od njih je i kikiriki puter.

Kikiriki sadrži aminokiselinu triptofan koju mozak pretvara u melatonin, a mnogim ljudima je poznat kao sastojak dodataka ishrani koji obećavaju bolji san.

Da biste iskoristili maksimalan efekat triptofana konzumiranjem kikiriki putera, VeryWellFit navodi da biste trebali da ga jedete namazanog na parče hljeba od cjelovitih žitarica, a možete da dodate i džem bez šećera.

Postoji još jedan razlog zašto je pametno prije spavanja da uživate u kikiriki puteru. U njemu se nalaze mikrohranjivi sastojci koji obnavljaju mišiće i podstiču njihovu izgradnju, tvrdi fitness bloger Sikspak Smekdaun.

Kako kašičica kikiriki putera ima 94 kalorije, a sam puter pomaže u kontroli apetita i održavanju nivoa šećera u krvi, nije toliko loš odabir za večeru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.