Stvari koje utiču na san a da toga nismo svjesni
Ilustracija

Stvari koje utiču na san a da toga nismo svjesni

Spavaća soba je vrlo važan dio doma, pa bi trebalo obratiti pažnju na to šta sve u njoj imate i zapitati se da li i koliko može da utiče na vaš san.

Stručnjak za spavanje kaže da neke uobičajene stvari koje imamo u spavaćoj sobi mogu da nam ugroze kvalitet sna, a da toga nismo ni svjesni.

Proizvodi sa jakim mirisima

Na prvom mjestu, trebalo bi smanjiti sintetičke mirise u prostoru za spavanje, jer ćete tako smanjiti isparavanje organskih jedinjenja koji doprinose lošem kvalitetu vazduha i loše utiču na san.

Iako su prirodni mirisni proizvodi i eterična ulja u redu, sintetičke svijeće ili osvježivače vazduha bolje je skloniti iz spavaće sobe.

Sredstva za čišćenje

Neka sredstva za čišćenje sadrže određene sastojke koji su povezani sa iritacijom kože i disajnim putevima, pa je preporuka da se koriste nežnija sredstava na biljnoj bazi.

Takođe, savjetuje se brisanje svih površina u sobi mokrom krpom, čak dva puta nedeljno. Ako imate sobu uređenu u minimalističkom stilu, proces čišćenja biće lakši, a u prostoru ćete imati i manje stvari koje mogu da ometaju vaš pokušaj da zaspite.

Otvorite prozore 

Trebalo bi često otvarati prozor kako biste pustili svjež vazduh u svoj prostor za spavanje. To je svakako dobro za disajne puteve, ali i za dobar san.

Izbacite elektronske uređaje iz sobe

Ako ih već ne možete u potpunosti izbaciti iz svoje sobe, onda ih bar sklonite dalje od kreveta.

Jednostavno pomjeranje mobilnog telefona na drugu stranu sobe može da bude od pomoći. To ne samo da će smanjiti izloženost zračenju, već ćete manje koristiti mobilni telefon prije spavanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.