Rešenje za ispucale krajeve kose: Ne sjecite sami oštećene djelove
SHUTTERSTOCK

Rešenje za ispucale krajeve kose: Ne sjecite sami oštećene djelove

Ako vam je prešlo u naviku da tražite ispucale krajeve i sječete ih makazama jedan po jedan – odmah prestanite to da radite. To nije rešenje – naprotiv. U nastavku ćete saznati kako se stručnjaci bore s ovim problemom.

Iscijepljen kraj nastaje kada se manji komad kose odvoji (ili odcijepi) od ostatka dlake. "To je rezultat oštećenja zaštitnog spoljašnjeg sloja kose (kutikule), što uzrokuje da se pramen podijeli na dva ili više fragmenata", objašnjava poznati frizer Franck Izquierdo. Frizer Adam Federico kaže da ispucale vrhove možete zamisliti kao krhotine u kosi.

Ispucali krajevi rezultat su mehaničkog, hemijskog ili vremenskog oštećenja kose zbog čega se vlakna raslojavaju na bilo kojoj tački duž dlake. Ali najčešće je to na krajevima, koji su posebno krhki i skloniji oštećenju zbog starosti. "Oštećeni krajevi kose mogu biti nezgodni jer mogu nastaviti da se cijepaju naviše ako se na vrijeme ne pozabavite ovim problemom", upozorava Federico.

Kako spriječiti rascvjetavanje kose

Lakše je nego što mislite – a prevencija je ključna jer se ispucali vrhovi ne mogu popraviti kada se pojave. Iako neki proizvodi mogu tvrditi da popravljaju ispucale vrhove, bilo kakva vidljiva poboljšanja su u najboljem slučaju privremena.

Na najosnovnijem nivou, korišćenje balzama svaki put kada perete kosu i korišćenje sredstava za zaštitu od toplote prije bilo kakvog stilizovanja je odlično mjesto za početak. Važno je zapamtiti da je kosa najlomljivija kada je mokra. Zbog toga Federico predlaže nanošenje proizvoda koji se ne ostavlja nakon pranja i češljanje kose češljem sa širokim zupcima.

Ali, kada češljate kosu, budite jako pažljivi i nežni. O bavezno koristite četke koje su dizajnirane baš za češljanje mokre kose. Franck Izquierdo smatra da svaka, zaista djelotvorna, rutina njege kose treba da uključi i redovno šišanje u frizerskom salonu.

Pravilna njega je ključna

Iako postoje brojne opcije tretmana za ispucale krajeve kose, najbolja opcija profesionalnog tretmana je redovno podrezivanje. Pri čemu se frizer ne fokusira samo na ispucale krajeve, već i na sve oštećene djelove kose. "Šišanje ne samo da uklanja ispucale krajeve, već i sprečava da se iscijepkani vrhovi kreću uz dlaku, što može dovesti do značajnijih oštećenja", objašnjava Izquierdo.

A za zdravu kosu, bitno je i čime je hranite i solja i iznutra. Čime i na koji način je perete, kako je sušite, da li koristite zaštitu od toplote prije feniranja ili peglanja… Ne čekajte da se jave oštećenja, jer ih možete spriječiti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.