Pretjeran unos šećera može imati ozbiljne posledice na zdravlje
Ilustracija

Pretjeran unos šećera može imati ozbiljne posledice na zdravlje

Zbog prevelikog unosa šećera kod žena mogu da se pojave razne gljivične infekcije, djeci slabi imunološki sistem, a muškarcima može da se smanji libido.

Šećer ima mnogo kalorija, ali onih praznih odnosno nema stvarne prehrambene vrijednosti.

Iako ga ima u mnogim namirnica, moguće je izbjeći ga. To je preporuka, jer previše unošenja ostavlja ozbiljne posledice na zdravlje, a gojaznost je samo jedna od njih.

Ako niste svjesni pretjeranog konzumiranja, provjerite da li imate neke od sledećih simptoma pretjeranog unosa.

Akne

Aknenakozinisusamokozmetickiiestetskiproblem

Hrana koja sadrži dodani šećer prouzrokuje brzi porast insulina i započinje proces vezanja šećera na proteinske molekule. Čim glukoza uđe u vašu krv, ona pokreće niz komplikovnih fizioloških procesa koji na kraju mogu da prouzrokuju upalu i probleme sa kožom. Ovaj porast insulina može vremenom da poveća aktivnost lojnih žlijezda na vašoj koži i da aktivira upalne procese. To znači da ishrana bogata šećerom nosi veći rizik od nastanka akni.

Problemi sa zubima

bigpictsn7weirdthingyourteetharetryingtotellyou

Neke od štetnih bakterija u ustima mogu da se hrane šećerom koji jedete. Tako se nivo kiseline koju obično proizvode mogu da povećaju i da oštete zubnu gleđ.

Kad se taj zaštitni spoljni sloj troši, povećan nivo kiseline može da dovede do stvaranja karijesa. To može da dovede do zubobolje, osjetljivosti zuba i krvarenja desni, pa čak i do gubitka zuba.

Bol u zglobovima i mišićima

rukabolovi59e075c03dc5a

Ako osjećate bolove, trnce i otiču vam noge uz pojavu crvenila, to može da bude jedna od posljedica,oštećenje živaca. 

Žudnja za slatkim i previše ili premalo energije

crnacokolada

Ako konzumiramo veće količine slatke hrane, visok nivo šećera u krvi sprečava glukozu da uđe u ćelije. Zbog toga tijelo nema energije i stalno traži nešto slatko, jer je to najbrži način da dođe do "goriva". Poslije unosa određene doze šećera, osjećate veliki nalet energije, ali vrlo brzo, kada on padne, osjećate se iscrpljeno, jer nema prehrambene vrijednosti i ne može dugo da vas drži sitim.

Nadutost

1571650485stajenadutost

Istraživanja su pokazala da se ponekad šećer ne svari u potpunosti u tankom crijevu. Kad dođe u debelo crijevo, može da fermentira i dovede do gasova, grčeva i bolne nadutosti, kao što može i da pogorša simptome sindroma iritabilnog crijeva.

 

Bright Side 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.