Počelo snimanje o najvećem boemu među pjevačima: Toma Zdravković dobija film posvećen njegovom životu
Toma Zdravković

"Djelo koje treba da prikaže jedan život"

Počelo snimanje o najvećem boemu među pjevačima: Toma Zdravković dobija film posvećen njegovom životu

Ovog vikenda, nakon više od godinu dana priprema na scenariju, počinje snimanje filma "Toma", u režiji Zorana Lisinca, o najvećem boemu među pjevačima i kompozitorima jugoslovenske i srpske narodne muzike - Tomi Zdravkoviću.

Producenti Željko Joksimović i Dragan Bjelogrlić glavnu ulogu povjerili su Milanu Mariću, dok ćemo u roli Silvane Armenulić (Tomine velike prijateljice koja mu je pomogla kao golobradom mladiću kad je bio gladan i žedan, a onda širom Balkana proslavila njegov hit "Šta će mi život") gledati Tamaru Dragićević, prenosi portal Novosti.

Scenario za romantični biografski film potpisuju Nikola Pejaković i Dragan Bjelogrlić, a ostale uloge tumače Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Mirjana Karanović, Boda Ninković, Marko Janketić, Ivan Zekić... 

"Tomu Zdravkovića su zvali "pjesnik tuge", rekao je Bjelogrlić uoči početka snimanja.

glumci

Tamara Dragićević kao Silvana i Milan Marić kao Toma, Foto: Novosti

"Pjevao je iz duše, i za dušu. Voljeli su ga svi. I oni koji ne slušaju narodnu muziku, voljeli su i slušali Tomu. I danas, 30 godina posle njegove smrti, Tomine pjesme, kao što su "Dotak'o sam dno života", "Da l' je moguće" ili "Umoran sam od života", slušaju se i poručuju po kafanama. Pjevaju ih i poručuju i oni koji ne znaju ko je bio Toma. O njemu i njegovom životu napisano je nekoliko knjiga, podignuta su mu dva spomenka, a sada se sprema i film. Na pitanje zašto, pokušaćemo da odgovorimo ovim projektom", dodao je Bjelogrlić.

Željko Joksimović je naglasio da će posebna pažnja biti posvećena muzici za koju je Toma živio. Kaže da će film biti veliko podsjećanje, sa obavezom, na muziku i žanr koji su mnogi odavno zaboravili.

"Iako se mnogima čini da je muzika tog vremena konstantno oko nas, stvari nisu baš takve", kazao je Joksimović.

"Najezda novih trendova, brzina života, prečesta otuđenja ljudi, proizvode svakodnevicu koje se niko, kroz koju godinu, neće ni sjećati. Sam Toma je govorio da je vrijeme provedeno u kafani i novac potrošen u istoj, ništa drugo do ulaganje u sjećanja. Treba da razmislimo čega ćemo se sjećati u životu. Ovaj film govori o tome", poručio je Joksimović.

Film "Toma" je biografska saga ne samo o životu ovog nesvakidašnjeg umjetnika, već i o ljudima koji su činili njegov život i inspirisali ga u stvaranju nekih od najpoznatijih ljubavnih pesama koje i danas žive.

Biće to priča o jednom vremenu koje su obilježili umjetnici i velikani poput Dragana Nikolića, Bore Todorovića, Zorana Radmilovića, Predraga Živkovića Tozovca, Cuneta Gojkovića, Lepe Lukić i Kemala Montena. Film se realizuje u saradnji sa "Telekomom Srbija" i Filmskim centrom Srbije, a premijera je planirana za početak naredne godine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.