Konferencija „Nasilje nad ženama - primjena Istanbulske konvencije i otpor retrogradnim procesima“ sjutra u Podgorici
ŽPM

Konferencija „Nasilje nad ženama - primjena Istanbulske konvencije i otpor retrogradnim procesima“ sjutra u Podgorici

Konferencija „Nasilje nad ženama - primjena Istanbulske konvencije i otpor retrogradnim procesima“ biće održana sjutra u Podgorici, u hotelu „CentreVille“, s početkom u 11 časova.

Kako su naveli iz Ženske političke mreže, uvodna obraćanja na skupu imaće Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde, Fiona Mekluni, rezidentna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, Plamena Halacheva, Šefica Odjeljenja za politička pitanja u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori i Kaća Đuričković, menadžerka Programa za rodnu ravnopravnost u UNDP.

Konferencija o Istanbulskoj konvenciji partnerska je inicijativa Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ženske političke mreže i Programa za rodnu ravnopravnost koji sprovode UNDP i Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava uz podršku Delegacije Evropske unije, a sa jasnim ciljem da se pitanje rješava kroz unapređenje zakona i odlučnu institucionalnu borbu, kako bi se snažnije uticalo na promjenu percepcija u društvu i urušio visok stepen tolerancije nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Konferencija će okupiti predstavnike i predstavnice državnih organa koji se bave ovim pitanjem, međunarodne zajednice i civilnog društva kako bi se zajednički definisali najhitniji koraci u odgovoru na nasilje nad ženama.

Crna Gora je među prvih pet država članica Savjeta Evrope potpisala i ratifikovala Istanbulsku konvenciju koja je stupila na snagu u avgustu 2014. godine, jasno na taj način demonstrirajući snažnu posvećenost okončanju rodno zasnovanog nasilja.

Žensku političku mrežu čine predstavnice 16 političkih partija udruženih da odlučno i zajednički djeluju u pravcu unapređenja izbornog zakonodavstva ali i kreiranja politika po mjeri građanki i građana uključujući i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Ženska politička mreža nastala je pod okriljem programa “Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti” koji partnerski sprovode UNDP, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.