Na izbornim listama da bude najmanje 40 odsto žena
Ženska politička mreža

Ženska politička mreža pisala predsjednicima partija

Na izbornim listama da bude najmanje 40 odsto žena

Marija Maja Ćatović i Snežana Jonica, koordinatorke Ženske političke mreže uputile su pismo predsjednicima i predsjednicama političkih partija, povodom parlamentarnih izbora zakazanih za 30. avgust.

Ženska politička mreža je, u ovo vrijeme prošle godine, na sjednici Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, predstavila svoje predloge amandmana na Zakon o izboru odbornika i poslanika čiji je cilj povećanje učešća žena u politici. Sjednica na kojoj su predstavljeni zahtjevi za izmjenu izbornog zakonodavstva je bila finale višegodišnjeg rada političarki, aktivistkinja uz podršku UNDP-a i Delegacije EU i kruna trogodišnjeg rada Ženske političke mreže - navodi se u pismu.

Tome su, kako se dodaje, prethodili susreti sa liderima parlamentarnih političkih partija u Crnoj Gori od kojih su tražile podršku da se izborni zakon izmijeni na način da na izbornim listama bude najmanje 40% osoba manje zastupljenog pola, uz raspored na listi koji podrazumijeva najmanje jednog u grupi od tri kandidata.

Kazale su da su na njihovo zadovoljstvo gotovo svi lideri prihvatili ovaj predlog koji je i uvršten u Predlog Zakona o izboru poslanika i odbornika, a koji nije usvojen.

"U svijetlu predstojećih izbora, koji će se održati 30. avgusta 2020. godine, očekujemo da potvrdite svoj iskazani demokratski potencijal ipolitičku mudrost i dokažite svoju odlučnost da doprinesete procesu demokratizacije na način što ćete prilikom utvrđivanja liste ispoštovati zahtjeve Ženske političke mreže i konačno potvrditi da imate neophodne osobine lidera 21. vijeka", poručile su iz ŽPM u pismu.

Najavile su da će Ženska politička mreža i partneri iz EU i UN pažljivo pratiti zajedno sa crnogorskom javnošću, način kreiranja izbornih lista, i mjeru političke dosljednosti svih političkih subjekata sa kojima su se sastali.

"Uvjerene da je Vaša podrška bila izraz iskrene političke volje i dostignutog demokratskog kapaciteta Vaše partije, unaprijed se radujemo što ćemo biti u prilici da tokom ovog izbornog procesa konstatujemo ostvarene pomake i slavimo ih kao zajedničke uspjehe. U nadi da ćete ostati dosljedni i dati svoj puni doprinos demokratizaciji crnogorskog društva kroz povećanje političke zastupljenosti žena", poručuje se u pismu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.